Author Topic: Γυμνός καπιταλισμός  (Read 157 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Pinochet88

  • Kombrig
  • ******
  • Posts: 1000
  • Φήμη -339
  • Η φορολογία είναι βία και κλοπή
    • View Profile
Γυμνός καπιταλισμός
« on: October 14, 2015, 02:45:19 pm »
 Γυμνός καπιταλισμός
Πέμπτη, 08 Οκτώβριος 2015 13:59
Γυμνός καπιταλισμός Το διαδίκτυο ανατάραξε το επιχειρηματικό μοντέλο της πορνοβιομηχανίας η αντίδρασή της οποίας αποτελεί μάθημα για άλλες επιχειρήσεις - Πίσω στο 2012 ο Φάμπιαν Τίλμαν είχε βάλει στόχο την παγκόσμια κυριαρχία. Ο άνθρωπος που δημιούργησε τη Manwin, το γίγαντα της διαδικτυακής πορνογραφίας, αποκτούσε τώρα τον έλεγχο μερικών απ' τα μεγαλύτερα πορνό tube site. Αν μπορούσε να αγοράσει και τα δύο μεγαλύτερα, το xvideos και το xhamster, θα έχτιζε μια online πορνό αυτοκρατορία. Τους ανταγωνιστές του θα τους αγόραζε κι αυτούς. Και ποιά αντιμονοπωλιακή Αρχή θα αντιδρούσε σε μια βιομηχανία για την οποία οι καθωσπρέπει άνθρωποι υποκρίνονται πως δεν υπάρχει;

Αλλά τα σχέδια αυτά δεν προχώρησαν. Ο Γάλλος ιδιοκτήτης του xvideos λέγεται ότι απέρριψε χωρίς δεύτερη σκέψη πρόταση ύψους 120 εκατ. δολαρίων, και ο Τίλμαν τελικά πούλησε τη Manwin - η οποία έκτοτε μετονομάστηκε σε Mindgeek - όταν μπήκε στο στόχαστρο των φορολογικών αρχών στην πατρίδα του τη Γερμανία.

Παρ’ όλα αυτά ο Τίλμαν άφησε πίσω του μια μεγάλη και ζωντανή κληρονομιά, αν και όχι ακριβώς αυτή που θα ήθελε: χωρίς να το θέλει είχε βάλει τις γερές βάσεις για την κυριαρχία των tube site μετατρέποντας το πορνό σε ένα νέο εμπορικό προϊόν εν εξελίξει.

Την κρίση που αναστάτωσε το χώρο των Μ.Μ.Ε τα τελευταία χρόνια η βιομηχανία του πορνό την ξεπέρασε στα γρήγορα και τώρα κινείται σε πορεία περαιτέρω αλλαγών μεταξύ των οποίων η σύνδεση του πραγματικού και του διαδικτυακού κόσμου μέσω της εικονικής πραγματικότητας και της ρομποτικής.

Φθηνότερες απολαύσεις

Το πορνό ήταν ακριβό κάποτε: αν και νόμιμο σε πολλές χώρες, τα ταμπού, οι δυσκολίες στη διανομή και κάποιοι νομικοί περιορισμοί, περιόριζαν την προσφορά. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ψηλές τιμές και υπέρογκα κέρδη για τις εταιρείες. Οι δουλειές πήγαν πολύ καλά όταν πρώτα με τις βιντεοκασέτες και μετά με τα DVD, τα γυρίσματα και η διανομή έγιναν φτηνά. Στη δεκαετία του 1990 δεκάδες παραγωγοί, πολλοί απ' τους οποίους με έδρα την Καλιφόρνια, έβγαζαν σε κυκλοφορία εκατοντάδες το μήνα πορνοταινίες για πώληση ή ενοικίαση.

Τις πρώτες ημέρες του internet οι πορνοπαραγωγοί συνέχισαν να έχουν κέρδη. Αντιλήφθηκαν τις δυνατότητες του ηλεκτρονικού εμπορίου πολύ νωρίτερα από συναδέλφους τους σε άλλoυς τομείς: ένας αμερικανικός νόμος που έκανε υποχρεωτική τη χρήση πιστωτικών καρτών στους πελάτες "ροζ" τηλεφωνικών γραμμών για να βεβαιώνεται μ' αυτόν τον τρόπο ότι είναι ενήλικοι, απέδειξε ότι η βιομηχανία ήταν τεχνικά καλά προετοιμασμένη.

Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2000 υπήρχαν περισσότερα από 3.000 site για ενηλίκους/-ες, τα περισσότερα μικρά και με τη χαρακτηριστική εμφάνιση των συνδρομητικών πορνοοσάιτ. Τα λεφτά έβγαιναν με σχετικά εύκολο και απλό τρόπο: δε χρειαζόταν παρά ένα site με φωτογραφίες και ένα λογισμικό χρέωσης.

Αλλά λίγο αργότερα η βιομηχανία του πορνό δέχτηκε το τράνταγμα αυτό της νέας διαδικτυακής πραγματικότητας  που πρώτος περιέγραψε ένας γκουρού των νέων τεχνολογιών, ο Stewart Brand: το υλικό που υπάρχει στο internet "θέλει να είναι δωρεάν". Για να προσελκύσουν πελατεία τα site ξεκίνησαν να δίνουν ελεύθερα “teasers”. Στο δωρεάν διαφημιστικό υλικό άρχισαν να περιέχονται ερασιτεχνικές φωτογραφίες πολλές απ' τις οποίες πειρατικές. Σύντομα όλα αυτά κατέληξαν σε list site και σε thumbnail galleries - βασικά συλλογή πορνό link. Όσο το διαδίκτυο γινόταν πιο γρήγορο τα βίντεο αντικατέστησαν τις φωτογραφίες. Μετά ήρθαν τα tube site στα οποία τα χιλιάδες βίντεο ήταν πλέον αναζητήσιμα. Το πορνό είναι μια βιομηχανία όπου βασιλεύει η ωμή δύναμη της αγοράς η οποία εκθρόνισε τους παραδοσιακούς και καθιερωμένους παραγωγούς: όταν όλα επιτρέπονται, τότε όλα δοκιμάζονται, και ό,τι πετύχει, γρήγορα αντιγράφεται.

Στις Η.Π.Α. τα στούντιο παραγωγής ταινιών πορνό μειώθηκαν από 200 σε 20, λέει ο Alec Helmy, ιδρυτής του XBiz, ειδησεογραφικού πόρταλ με θέματα που αφορούν την πορνοβιομηχανία. Οι πορνοστάρ που κάποτε έβγαζαν 1.500 δολάρια την ώρα, τώρα βγάζουν 500 και καθώς ο ανταγωνισμός αυξάνεται, τους ζητάνε να γυρίζουν πιο σκληρές σκηνές. Τα κέρδη έχουν μειωθεί πολύ, με τον Τίλμαν να υπολογίζει την πτώση στα τρία τέταρτα από τον τζίρο των 50 δισ. δολαρίων παγκοσμίως πριν την κυριαρχία των tube site.

Ο Τίλμαν δεν ήταν το πρώτο αρπακτικό στο χώρο των πορνό επιχειρήσεων, αλλά ξεκίνησε από πλεονεκτική θέση: προγραμματιστής με γνώσεις σχετικές με την επιστήμη δεδομένων (data science), είχε σπάνια διορατικότητα για το τί έκανε ένα site επιτυχημένο και τί χρειαζόταν για να φέρει περισσότερη κίνηση σ' ένα άλλο. Πολλές φορές καταλάβαινε την αξία κάποιων επιχειρήσεων περισσότερο κι απ' τους ιδιοκτήτες τους και αγόρασε μερικά απ' τα πιο επιτυχημένα pay site. Το 2012 ανέλαβε τα ηνία και της Digital Playground η οποία ειδικεύεται σε παραγωγές μεγάλων μπάτζετ όπως η παρωδία πορνό  του "Πειρατές της Καραϊβικής" [Pirates, 2005]. Η Mindgeek συνέχισε το κρεσέντο των εξαγορών και μετά την αποχώρηση του Τίλμαν.


Γυμνός καπιταλισμόςΜε δωρεάν το περισσότερο πορνό και υπερβολικά εύκολο να το βρει κανείς, ο αριθμός των πορνοσάιτ και του traffic τους έχει εκτιναχθεί. Υπολογίζεται ότι στο διαδίκτυο υπάρχουν 700 με 800 εκατομμύρια site για ενηλίκους - τα τρία πέμπτα απ' αυτά είναι στις Η.Π.Α. Το ****Hub, το μεγαλύτερο tube site της Mindgeek, αναφέρει ότι είχε πέρυσι 80 δισ. προβολές βίντεο και περισσότερες από 18 δισ. επισκέψεις. Σε όρους επισκεψιμότητας και bandwidth, η Mindgeek είναι αυτή τη στιγμή μια από τις μεγαλύτερες online επιχειρήσεις παγκοσμίως σε οποιονδήποτε κλάδο. Η συνολική κίνηση στα site της που μπαίνουν καθημερινά περισσότεροι από 100 εκατ. επισκέπτες την ημέρα, είναι 1,5 terabit το δευτερόλεπτο.

Νωρίτερα από άλλους τομείς στον κόσμο του internet, η βιομηχανία του πορνό κατάλαβε πως η επισκεψιμότητα και τα δεδομένα είναι τα κλειδιά του νέου ψηφιακού κόσμου. Το traffic έγινε η βάση ενός νέου επιχειρηματικού μοντέλου. Τα list site των πρώτων ημερών του διαδικτύου πουλούσαν κλικ προς τα site τους σε traffic brokers (μεσάζοντες επισκεψιμότητας) που επανακατεύθυναν επισκέπτες στα pay site. Αν κάποιος έκανε συνδρομή, το pay site έδινε στο μεσάζοντα ένα προκαθορισμένο ποσό ή ένα μερίδιο απ' το ποσό της συνδρομής. Το Next-Generation Affiliate Tracking Software (NATS) που ο Τίλμαν ανέπτυξε στη δεκαετία του '90, ήταν πολύ καλό για την παρακολούθηση των πληρωμών και της επισκεψιμότητας. Η Mindgeek χρησιμοποιεί τώρα τα δεδομένα που συλλέγει για να τελειοποιήσει την τοποθέτηση των διαφημίσεων. Το TrafficJunky, η online διαφημιστική πλατφόρμα τους, προσφέρει πολύ στοχευμένες διαφημίσεις. Για παράδειγμα διαφημίσεις για κινητές συσκευές ομοφυλόφιλων ατόμων στο Σαν Φρανσίσκο.

Πέρα απ' το πορνό

Η επισκεψιμότητα που μπορούν να στείλουν τα tube site προς τα συνδρομητικά, δείχνει ότι η σχέση τους έχει αλλάξει από εχθρική σε στενά συνεργατική. Ολοένα και περισσότεροι πορνοπαραγωγοί υπογράφουν συμφωνίες ώστε το υλικό τους να εμφανίζεται σ' αυτά. Αν κάποιος επισκέπτης από ένα δωρεάν βίντεο οδηγηθεί στην πηγή του (το pay site δηλαδή), το tube site παίρνει μερίδιο μερικές φορές μέχρι και 50%. Μπορεί να γράφεται ένας στους χίλιους επισκέπτες, αλλά η συμφωνία τελικά αξίζει αφού στα δωρεάν site μπαίνει πάρα πολύς κόσμος. Βέβαια πιο κερδισμένα είναι τελικά τα tube site τα οποία όχι μόνο παίρνουν τα ποσοστά απ' τις εγγραφές, αλλά και περισσότερα βίντεο, τα οποία με τη σειρά τους αυξάνουν την επισκεψιμότητα και τις διαφημίσεις τους. Το μοντέλο αυτό στο οποίο τα site της Mindgeek και τα άλλα παρόμοια κρατούν στη ζωή τα συνδρομητικά για να τους ρουφάνε την κερδοφορία, έχει παρομοιαστεί με ένα βαμπιρικό οικοσύστημα.

Όλα αυτά θα ακουστούν οδυνηρά οικεία σε άλλες επιχειρήσεις των media. Όπως με τις συμφωνίες των tube site με τους πορνοπαραγωγούς, τα διαδικτυακά μέσα κοινωνικής δικτύωσης αρχίζουν όχι μόνο να βάζουν link σε πρωτότυπο υλικό, αλλά και να το φιλοξενούν. Το Snapchat, μια εφαρμογή ανταλλαγής φωτογραφιών και βίντεο που εξαφανίζονται σε λίγα δευτερόλεπτα, επιτρέπει σε ειδησεογραφικά πρακτορεία να δημοσιεύουν άρθρα με αντάλλαγμα μερίδιο από τα διαφημιστικά έσοδα. Το Facebook κάνει κάτι παρόμοιο με την υπηρεσία Instant Articles. Πράγματι, το Facebook, το Twitter και τα παρόμοιά τους έχουν βασικά μετατραπεί σε μεσάζοντες traffic. Πολλά κλικ γίνονται βέβαια σε συνδέσμους που δημοσιεύονται απ' τους χρήστες, αλλά ο αριθμός των διαφημίσεων, των προβεβλημένων post και των άλλων προωθητικών μηνυμάτων αυξάνεται.

Κάποιοι στην πορνοβιομηχανία ακολουθούν διαφορετικούς δρόμους ελπίζοντας να ξεφύγουν απ' την εξάρτηση των tube site. Μια προσέγγιση είναι η σύνδεση του πραγματικού με τον εικονικό κόσμο που προσφέρουν τα ζωντανά show μέσω web καμερών. Ο πελάτης πληρώνει 4 δολάρια το λεπτό για ένα πριβέ show, και αν το παρακολουθούν κι άλλοι, τα μισά. Τα μοντέλα παίρνουν ένα ποσοστό συνήθως γύρω στο 25%. Τέταια cam site είναι μεταξύ των μεγαλύτερων διαφημιζόμενων στα tube site και μερικά απ' αυτά έχουν χιλιάδες ταυτόχρονες ζωντανές μεταδόσεις. Ένα απ' τα μεγαλύτερα, το LiveJasmin, έχει 40 εκατομμύρια επισκέπτες την ημέρα. Ο δημιουργός του, ο Gyorgi Gattyan, είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ουγγαρίας.

Απ' την άλλη είναι η εξειδίκευση: το Kink.com ασχολείται με το χώρο του BDSM (σαδομαζοχισμό, φετίχ και τα συναφή). Το ισχυρό εμπορικό τους σήμα κατέφερε ν' αντέξει στη λαίλαπα των tube site, όμως τα έσοδα μειώνονται σταθερά απ' το 2011. Τώρα προσπαθούν να ανακάμψουν με νέα forum και διαδραστικά show. Οι επισκέπτες μπορούν να δούν ζωντανά γυρίσματα σκηνών, να συζητήσουν με τους/τις συμμετέχοντες/-ουσες σ' αυτές, και να αγοράσουν αξεσουάρ και ρούχα που χρησιμοποιήθηκαν σε ταινίες.

Άλλη περίπτωση είναι οι ταινίες πορνό με διάσημες. Η Vivid Entertainment, επικεφαλής της οποίας είναι ένας βετεράνος της πορνοβιομηχανίας, ο Steven Hirsch, έχει δημιουργήσει ολόκληρη αγορά με τα sex tape που βγάζει.

Η εξειδίκευση αυτή ίσως είναι σημάδι ότι μετά τις αναταράξεις τα πράγματα στην πορνοβιοβηχανία αρχίζουν να ηρεμούν. Τα tube site είναι τώρα τόσο μεγάλα που δύσκολα μπορούν να μεγαλώσουν κι άλλο. Μερικά για να επεκταθούν περισσότερο επιστρατεύουν καινοτόμες στρατηγικές μάρκετινγκ. Το καλοκαίρι για παράδειγμα, το ****Hub έκανε μια ηχηρή καμπάνια που την ονόμασε Sexploration προκειμένου να μαζέψει 3,4 εκατομμύρια δολάρια για το πρώτο πορνό στο διάστημα.

Παρόλα αυτά, ο Τίλμαν είναι απαισιόδοξος. Καθισμένος στο γραφείο του δίπλα από μια τεράστια φωτογραφία του Πικάσο ("ο οποίος λάτρευε την πορνογραφία"), λέει ότι φοβάται πως η βιομηχανία που έκανε τόσα πολλά για να αλλάξει, δε βρίσκεται πια στην πρωτοπορία. Τα πορνό site, κάποτε μαγνήτης για τους εξυπνότερους κομπιουτεράδες, χάνουν τον πόλεμο του ταλέντου απ' τα social media. "Κανείς δεν έχει βρει την επόμενη μεγάλη ιδέα και δεν είμαι σίγουρος ότι υπάρχει".

Πριν από λίγους μήνες το ****Hub λάνσαρε μια συνδρομητική υπηρεσία τύπου Netflix που προσφέρει υψηλής ποιότητας βίντεο χωρίς διαφημίσεις για 10 δολάρια το μήνα. Αλλά δε φαίνεται να έγινε δεκτή με ιδιαίτερη θέρμη. Εξάλλου, πονοκέφαλο για την πορνοβιομηχανία αποτελούν οι περιοριστικοί κανόνες καθώς οι κυβερνήσεις προσπαθούν να ασκήσουν αποτελεσματικότερο έλεγχο στο διαδικτυακό πορνό μέσω ολοένα και αυστηρότερων φίλτρων. Άλλο πλήγμα είναι ότι η Google λογοκρίνει πορνό λέξεις-κλειδιά στα αποτελέσματα αναζήτησης, και βέβαια ότι Visa, MasterCard και American Express δε δέχονται συναλλαγές για πορνό site.

Επίσης τα συνδρομητικά site βρίσκονται σε διαρκή μάχη με ιούς και άλλα κακόβουλα λογισμικά. Το 2010, μια έρευνα του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου της Βιέννης έδειξε ότι οι πορνοσελίδες είναι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο μολυσμένες σε ποσοστό πάνω από 3%. Ο κίνδυνος να πέσουν θύματα απάτης κάνει πολλούς να το σκέφτονται διπλά πριν κάνουν εγγραφή σε συνδρομητική πορνοσελίδα.

Μερικοί πιστεύουν ότι τα site με live σεξ κάμερες έχουν φτάσει στο ανώτατο σημείο της δημοτικότητάς τους. Αλλά μια peer-to-peer βερσιόν είναι στα σπάργανα έτοιμη να απογειωθεί. Πέρσι το Snapchat λάνσαρε το Snapcash, μια υπηρεσία που επιτρέπει στους χρήστες της εφαρμογής να στέλνουν λεφτά ο ένας στον άλλο. Αυτό χρησιμοποιείται από στρίπερ, cam girls και πορνό περφόρμερ για να πουλήσουν φωτογραφίες τους. Οι τιμές κυμαίνονται από ένα-δυό δολάρια για λίγες φωτογραφίες, σε διψήφια ποσά για πριβέ σεξ σόου.

Και μετά είναι και το αληθινό σεξ ή μια μορφή του εν πάση περιπτώσει. Πολλά dating και escort site διαφημίζονται στα tube site (τέτοιες διαφημίσεις είναι πιο σπάνιες στις Η.Π.Α. όπου η πορνεία είναι παράνομη - στην Ευρώπη είναι κυρίως νόμιμη)

Το πορνό είναι επίσης πρωτοπόρο στην εικονική πραγματικότητα, τεχνολογία που παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή το Facebook, η Microsoft και άλλοι. Μαζί με τα video-game, η βιομηχανία πορνό είναι σίγουρο ότι θα παίξει ρόλο-κλειδί στην ευρύτερη διάδοσή της. Το σεξ με σετ ακουστικών και μικρόφωνο είτε είναι γεμάτο προοπτικές, είτε οδηγεί σε αδέξοδο - εξαρτάται ποιόν θα ρωτήσεις. Σ' ένα άρθρο στο Medium, ένας ρεπόρτερ που δοκίμασε εικονικό σεξ φορώντας το ειδικό κράνος με τα γυαλιά, κατέληξε ότι δεν είναι τίποτα άλλο από ένα εξελιγμένο είδος μάρκετινγκ για ενηλίκους. Απ' την άλλη, ο Bryant Paul, ένας ειδικός σε θέματα σεξ και μέσων ενημέρωσης, πιστεύει ότι είτε σε πέντε είτε σε 10, είτε σε 20 χρόνια, κάποιος θα βρει τον ιδανικό συνδυασμό συσκευής και λογισμικού για να δημιουργήσει εμπειρίες πολύ κοντινές με τις πραγματικές.

Μια ολοένα και αναπτυσσόμενη βιοτεχνία φτιάχνει σεξουαλικά βοηθήματα που δουλεύουν με το Oculus Rift ή άλλα ειδικά κράνη εικονικής πραγματικότητας. Υπάρχει ακόμα αρκετός ενθουσιασμός για τη teledildonics, εξ αποστάσεως ελεγχόμενη τεχνολογία που επιτρέπει σε ανθρώπους που βρίσκονται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά να ελέγχουν ο ένας τα γκάτζετ του άλλου.

Μπορεί τα κέρδη των παραγωγών πορ&
« Last Edit: October 14, 2015, 02:48:06 pm by Pinochet88 »

Share on Facebook Share on Twitter


Pinochet88

  • Kombrig
  • ******
  • Posts: 1000
  • Φήμη -339
  • Η φορολογία είναι βία και κλοπή
    • View Profile
Re: Γυμνός καπιταλισμός
« Reply #1 on: October 14, 2015, 02:49:43 pm »
Μπορεί τα κέρδη των παραγωγών πορνό να μην επιστρέψουν ποτέ στα δυσθεώρητα ύψη των περασμένων δεκαετιών. Ανεξάρτητα όμως αν καινοτομίες όπως οι παραπάνω αποδόσουν καρπούς, η βιομηχανία του πορνό προσφέρει για μια ακόμη φορά στα άλλα media και στις διαδικτυακές επιχειρήσεις μια ματιά στο μέλλον.

Πηγή: economist.com
http://tinyurl.com/otnqmyc
http://tinyurl.com/pjght3s


Σχόλιο: Η βαριά βιομηχανία του πορνό ακμάζει στις χώρες που έχουν σχετικά μεγαλύτερη οικονομική ελευθερία από την Ελλάδα, αλλά είναι ανύπαρκτη στην Ελλάδα, όπου η μόνη ανταγωνιστική τσόντα που γυρίστηκε ποτέ ήταν επί εποχής Γκουσγκούνη-Χούντας. Ο λόγος είναι οι ασφυκτικές κρατικές ρυθμίσεις που έχουν νεκρώσει τον κλάδο και φυσικά η τεχνολογική υπανάπτυξη και η καλλιτεχνική παρακμή, τα οποία βρίσκονται υπό την εποπτεία ή τη μονοπώληση από αποτυχημένους μαρξιστές λεχρίτες. Η βιομηχανία του πορνό θα μπορούσε να δώσει δισεκατομμύρια στους Έλληνες αν σταματούσαν να πιστεύουν στον κρατικισμό και αξιοποιούσαν την εξαθλιωμένη γυναικεία σάρκα που διέρχεται από τη χώρα μας με τρόπο που θα ικανοποιούσε τις ανάγκες όλων.
« Last Edit: October 14, 2015, 02:51:38 pm by Pinochet88 »