Author Topic: ΨΗΦΙΖΩ-ΣΤΗΡΙΖΩ ΤΟΝ NIKI LAUDA ΤΟΥ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΥ, ΤΟΝ ΘΑ  (Read 1360 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Pinochet88

  • Kombrig
  • ******
  • Posts: 1000
  • Φήμη -339
  • Η φορολογία είναι βία και κλοπή
    • View Profile
Η εργασία του ανθρώπου είναι ένας παραγωγικός συντελεστής. Η εργασία του ανθρώπου πρέπει να δημιουργεί κάποια αξία. Δηλαδή, με πολύ απλά λόγια, αυτό που κάνει ο άνθρωπος πρέπει να είναι χρήσιμο, καλό, προτιμητέο από κάποιον άλλο για να πούμε ότι αυτός ο άνθρωπος όντως εργάζεται. Αν ένας άνθρωπος κοπανάει το κεφάλι του στον τοίχο, δεν σημαίνει ότι παράγει αξία, δεν εργάζεται. Αν ένας άνθρωπος πληρώνεται για να κοπανάει το κεφάλι του στον τοίχο και τον βλέπουν 5-6 "πελάτες" και σπάνε πλάκα και διασκεδάζουν, τότε μόνο εργάζεται. Συνεπώς ο καταναλωτής λέει πότε υπάρχει ανάγκη για εργασία. Και όχι μόνο στον καπιταλισμό. Τα ίδια ισχύουν και στον φασισμό και στον κομουνισμό και οπουδήποτε αλλού. Αν αυτός που καταναλώνει το προϊόν π.χ. στον φασισμό, αναγνωρίζει την ίδια αξία που παράγεται από 20 άτομα στην αξία που παράγεται από 200 άτομα, τότε δεν πρέπει να δουλεύουν 200 άτομα (ούτε 200.000...). Είναι περιττό. Και είναι παράλογο να το υποστηρίζει κανείς. Αυτό που υποστηρίζει (ή προσποιείται ότι το υποστηρίζει για να κοροϊδέψει τους φτωχούς) ο κοπρίτης είναι να δουλεύουν 200 άτομα για να κάνουν τη δουλειά 20 ατόμων. Δεν μπορεί να το δικαιολογήσει ρασιοναλιστικά όμως για αυτό τα επιχειρήματά του είναι υποδεέστερα των φιλελεύθερων δικών μου.

Η ίδια αρχή ισχύει και στη βιομηχανία. Το κόστος της εργασίας πρέπει να περιορίζεται στο ελάχιστο, γιατί αυτό το κόστος το επωμίζεται αυτός που καταναλώνει και χάνει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει τους πόρους του καλύτερα. Οι εργασίες που είναι χειρωνακτικές, ανειδίκευτες και θα μπορούσαν να γίνουν από ένα ρομπότ θα πρέπει να κοστίζουν όσο το ρομπότ, όσο ο σκλάβος. Δεν βλέπω κανένα άλλοθι υπέρ ενός ανειδίκευτου εργάτη να θέλει να τον πληρώνουμε παραπάνω από έναν σκλάβο ή παραπάνω από όσο χρειάζεται να αγοράσεις και να συντηρήσεις ένα ρομπότ, απλά και μόνο επειδή είναι "άνθρωπος" ή "Έλληνας" ή "φτωχός". Είναι καταστρεπτικά ανελεύθερο, παράλογο και αντιπαραγωγικό. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτός ο παράγων "ανθρωπισμός" ή (διεστραμμένα) "Ελληνισμός" ή "προστασία του φτωχού" είναι τρομερό μειονέκτημα αν θέλουμε να αναπτυχθούμε στο full.

Από εκεί και πέρα δεν βλέπω κανένα κακό για τους Έλληνες. Οι Έλληνες έχουν κεφάλαιο - τη Γη τους - και μπορούν να την αξιοποιήσουν όπως αυτοί επιθυμούν. Δόξα το Θεώ, υπάνθρωποι εξαθλιωμένοι κατάλληλοι για σκλάβοι υπάρχουν. Αυτό που δεν υπάρχει είναι η ελευθερία να τους φέρουμε μέσα και να τους κλείσουμε στα χωράφια και στα εργοστάσια με τους όρους Μας. Εκτός όμως της ανειδίκευτης εργασίας, που δεν είναι ανταγωνιστική στην τελική και σύντομα θα εξαφανιστεί, υπάρχει και η ανταγωνιστική εργασία. Ο μισθός αυτής της εργασίας, στην κανονική οικονομική θεωρία, εξισώνεται σταδιακά, σε μια ελεύθερη οικονομία, με το οριακό κέρδος του προϊόντος που παράγει. Ιδίως σε μια ελεύθερη οικονομία χωρίς βασικό μισθό. Αν ο ιδιοκτήτης του Ζάρα βγάζει 20 εκατομμύρια και έχει 20 υπαλλήλους, 1 εκατομμύριο θα είναι διατεθειμένος να δώσει στην κάθε υπάλληλο (παρεμπιπτόντως, δεν έχω δει πολλούς πακιστανούς να δουλεύουν στα Ζάρα). Αν του φύγει η υπάλληλος (π.χ. γκαστρώθηκε) και είναι να χάσει 1 εκατομμύριο, χωρίς να υπάρχει ούτε ένα άνεργος, δεν είναι τρελός να την αφήσει να φύγει. Θα της δώσει μέχρι και 999.999€ αρκεί να συνεχίσει να δουλεύει για αυτόν. Όλα αυτά είναι φυσικά συμβολικά του ότι υπάρχουν δυνάμεις σε μια ελεύθερη αγορά που αυξάνουν τον μισθό και αυτό είναι ο γενικός κανόνας όταν ο πληθυσμός αυξάνεται με μικρότερο ρυθμό απ'ότι αυξάνεται το κεφάλαιο.


Σε ότι αφορά τα δίκτυα: Τα δίκτυα αναπτύχθηκαν ξέχωρα από το Κράτος. Δεν έφτιαξε ένα συγκεκριμένο Κράτος τα πρωτόκολλα στο ίντερνετ, ούτε τη θύρα usb, ούτε βγήκε νόμος ποτέ που να έλεγε ό,τι οι οδηγοί από εδώ και στο εξής θα οδηγούν στα δεξιά, ούτε οι θύρες των τηλεφώνων, ούτε οι πρίζες, ούτε τα καλώδια, ούτε τα λειτουργικά, ούτε οι αυλακώσεις στα ελαστικά (που διώχνουν το νερό προς τα έξω), αναπτύχθηκαν κατόπιν άνωθεν κρατικής διαταγής. Αυτά προϋπήρχαν της κρατικής επικύρωσής τους και το Κράτος απλά (μερικά) τα κατέσχεσε με τη βία. Εάν ένας άνθρωπος είχε έναν δρόμο θα ήταν τρελός να επέβαλε στον δρόμο του να οδηγούν στα αριστερά (εκτός κι αν ήταν στην Αγγλία) γιατί αυτό θα τον ξέκοβε από τον υπόλοιπο κόσμο, θα του έκοβε πελάτες. Αν εσύ φτιάξεις μια μητρική πλακέτα, ένα cpu κτλ θα ήταν παράλογο να το κάνεις να μην δέχεται κανένα λειτουργικό σύστημα. Δεν έχει όμως το Κράτος τα λειτουργικά ή τα cpu, δεν ορίζει το Κράτος τους κανόνες. Το όφελος της συνεργασίας επιβάλλει δια της λογικής τη συμμόρφωση σε κοινά αποδεκτούς κανόνες. Αυτοί οι κανόνες αλλάζουν ελεύθερα κατά τη βούληση των καταναλωτών. Όπως το Κράτος δεν πρέπει να έχει μονοπώλιο στα cpu και τα λειτουργικά, έτσι το Κράτος δεν πρέπει να έχει μονοπώλιο στους δρόμους.