Author Topic: ΨΗΦΙΖΩ-ΣΤΗΡΙΖΩ ΤΟΝ NIKI LAUDA ΤΟΥ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΥ, ΤΟΝ ΘΑ  (Read 1034 times)

0 Members and 0 Guests are viewing this topic.

Pinochet88

  • Kombrig
  • ******
  • Posts: 1000
  • Φήμη -339
  • Η φορολογία είναι βία και κλοπή
    • View Profile
M'αρέσει που έσβησες αυτό που έγραψα, λες και η δική σου τοποθέτηση το αναιρεί. Το αν τα προϊόντα σήμερα είναι φθηνότερα και ταυτόχρονα καλύτερα νομίζω ότι ο καθένας μπορεί να το καταλάβει, αρκεί να συγκρίνει την ανθεκτικότητα των συσκευών που αγόραζε παλαιότερα, σε σχέση με την ανθεκτικότητα των αντίστοιχων συσκευών που αγοράζει σήμερα. Από αυτά που λες φαίνεται ότι είτε αγνοείς είτε σκοπίμως αποσιωπείς κάποιους βασικούς κανόνες του καπιταλισμού, όπως, για παράδειγμα, ότι ένα από τα αποτελέσματα της συνεχούς και ξέφρενης προσπάθειας για διεύρυνση της αναλογίας κόστους προς κέρδος είναι η δημιουργία και η χρήση όσο πιο φθηνών υλικών γίνεται. Το πλαστικό με το οποίο φτιάχνουν τις συσκευές σήμερα σπάει για πλάκα, το γυαλί πλέον φτιάχνεται τόσο λεπτό που μπορεί να σπάσει κυριολεκτικά από μόνο του στα καλά καθούμενα. Το αποτέλεσμα είναι ότι όσοι μαζεύουν το χρήμα (οι μαυραγορίτες σαν εσένα) έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν το πραγματικά ποιοτικό προϊόν από εταιρίες που τοποθετούν το brand τους στην αγορά στην premium κατηγορία, ενώ όλοι οι υπόλοιποι ξεγελάνε την ανάγκη τους για κατανάλωση αγοράζοντας σκουπίδια μιας χρήσεως από καταστήματα τύπου Jumbo, που στην πραγματικότητα το ίδιο πράγμα εξυπηρετούν κι αυτά σαν εταιρία, απλά με άλλες αναλογίες.

Όμως ακόμη και αυτή η υποτιθέμενη ελευθερία του καταναλωτή που ευαγγελίζεσαι γνωρίζουμε όλοι ότι στην πραγματικότητα μανιπιουλάρεται από τα κατάλληλα κέντρα, με τα κατάλληλα μέσα. Ένα πολύ ωραίο και πρόσφατο παράδειγμα είναι αυτό με τη VW που κορόιδευε τον κόσμο σχετικά με τις εκπομπές ρύπων των αυτοκινήτων της. Δεν υπάρχει καμία τεχνολογία και έρευνα εδώ: πρόκειται για σκέτη, καθαρή απάτη, με στόχο για άλλη μια φορά -τι;- το κέρδος.

Εάν ο καταναλωτής το επιθυμεί μπορεί να τιμωρήσει και να επιβραβεύσει οποιαδήποτε συμπεριφορά θέλει. Το ότι χειραγωγείται δεν μου λέει τίποτα. Εδώ εσύ χειραγωγείσαι από τον Μαρξ και τον Στάλιν.

Εάν ο καταναλωτής θέλει μπορεί να αρχίσει να επιλέγει πλυντήρια με μεγάλη εγγύηση. Έστω ότι υπάρχουν πλυντήρια με 2 και 5 χρόνια εγγύηση. Αν ο καταναλωτής αποφασίσει ότι θέλει γερά πλυντήρια (πληρώνοντας περισσότερο φυσικά), τα 2χρονα θα αφανιστούν. Μια απλή έρευνα αγοράς (που κάνουν συνεχώς οι πολυεθνικές που τα κατασκευάζουν) θα συμβάλλει στην ανάπτυξη του 10ετους πλυντηρίου και σιγά σιγά όλα τα πλυντήρια θα γίνουν 20ετή κ.ο.κ. Ο λόγος που δεν υπάρχουν γερά πλυντήρια είναι ότι οι καταναλωτές δεν θέλουν να πληρώσουν για γερά πλυντήρια και ποντάρουν στο ότι τα σκάρτα θα τους κρατήσουν πολύ. Η τιμή των πλυντηρίων έχει πέσει πάρα πολύ ούτως ώστε έχει γίνει αστεία υπόθεση το να έχεις πλυντήριο. Παλιά, πριν μερικές δεκαετίες, δεν είχαν όλα τα σπίτια πλυντήρια και ψυγεία κτλ. Φαντάσου κάτι που να μην έχει το κάθε σπίτι σήμερα. Ένα τζάκι. Πόσο κοστίζει να το χτίσεις από την αρχή; 2 χιλιάρικα; Βρες μου πλυντήριο με 2 χιλιάρικα. Κι όμως τόσο κάνανε τα πλυντήρια που κράταγαν 30 χρόνια. Συμβολικά είναι τα νούμερα...

Η Φολκσβάγκεν τώρα βλέπει και αυτή μείωση στην τιμή της μετοχής της. Φυσικά ο έλεγχος των καυσαερίων σε μια καπιταλιστική οικονομία θα γινόταν από ιδιώτες εκεγκτές. Όποιος έλεγε ψέματα θα έχανε αυτομάτως την αξιοπιστία του και όλους τους πελάτες του. Τιμωρία των κακών υπάρχει...

Όλα για το κέρδος και όλα για την κοινωνία και το σύνολο. Γίνεται. Μάλιστα, είναι το μόνο που γίνεται.