Author Topic: Γεννήθηκα 17 Νοέμβρη  (Read 1451 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Nouseforaname

  • Krasnoarmeyets (Φαντάρος)
  • Posts: 72
  • Φήμη 0
  • ubi dubium ibi libertas
    • View Profile
Re: Γεννήθηκα 17 Νοέμβρη
« on: March 08, 2014, 04:00:26 pm »
Εσυ ποτε θα απαντησεις στο οτι ο καπιταλισμος δημιουργει εξουσια και αρα ειναι αντι-αναρχικος απο την φυση του; Σου δινω διορια πεντε χρονια, να διαβασεις μπας και σκαρφηστείς καποια απαντηση.

Νομιζω όπως έγραψα και πριν ότι δεν έχουμε το ίδιο πράγμα στο μυαλό μας όταν λέμε "καπιταλισμός" και "ελεύθερη αγορα.
Θα σου πω πως το βλέπω εγώ για να κεντράρουμε πιο πολύ στο που διαφωνούμε.
1. Διαφωνώ με τον όρο "καπιταλισμός". Αφενώς λόγω του ότι διατυπώθηκε από κάποιον που ήθελε να τον χρησιμοποιήσει αρνητικά. Σε αντίθεση με άλλους όρους που χρησιμοποιούμε εδώ (κομμουνισμός, αναρχία, ναζισμός κ.λπ.) οι οποίοι διατυπώθηκαν από ανθρώπους που ενστερνίζονταν τις αντίστοιχες ιδεολογίες και τους διατύπωσαν θετικά. Ο Άνταμ Σμιθ ας πούμε ποτέ δεν είπε "καπιταλισμός". Είπε "ελεύθερη αγορά" και περισσότερο "αγορά". Άρα κατά κάποιο τρόπο - όχι τόσο προφανή - όταν χρησιμοποιούμε τον όρο "καπιταλισμός" ακόμη και προς την υπεράσπισή του είναι λίγο σαν να λέμε "εαμοβούλγαροι" ή "συμμορίτες" όταν μιλάμε για το αντάρτικο.
Πιο σοβαρός για μένα λόγος που με κάνει να διαφωνώ με τον όρο, είναι το ότι οικονομικά δεν έχει νόημα. Οικονομικά τον ερμηνεύω ως "η κυριαρχία του κεφαλαίου". Δεν υπάρχει κάποιο οικονομικό σύστημα όμως που να μην παράγει κεφάλαιο. Κεφάλαιο είναι ακόμη και τα πιο απλά γεωργικά εργαλεία ή. Οπότε και νομίζω εδώ θα συμφωνήσουμε, το θέμα είναι ποιός κατέχει το κεφάλαιο, ποιος το διαχειρίζεται, πως το χρησιμοποιεί, τι αμοιβή έχει το κεφάλαιο κ.λπ. Εδώ νομίζω ότι αξίζει να συζητήσουμε. Εκτός αν σκέφτεσαι μια κοινωνία - οικονομία τελείως πρωτόγονη όπου είτε δεν υπάρχει καθόλου κεφάλαιο ή είναι τόσο λίγο που δεν φέρνει κάποια αποτελέσματα οικονομικά σημαντικά.

Θα σου πω πως βλέπω τα θέματα ιδιοκτησίας κεφαλαίου και μη. Θεωρώ ότι ο άνθρωπος γενιέται ιδιοκτήτης. Ιδιοκτήτης του εαυτού του. Πνευματικά και σωματικά. Άρα από τη στιγμή που είναι ιδιοκτήτης της ύπαρξής του, είναι και ιδιοκτήτης των αποτελεσμάτων που φέρνει, θετικών και αρνητικών. Έτσι αν πάρει ένα σκεπάρνι και σκάψει τη γη και βγάλει βολβούς, είναι ιδιοκτήτης των βολβών. Αν πάρει το σκεπάρνι και σκοτώσει έναν άλλον άνθρωπο (ίσως για να κλέψει τους βολβους που εκείνος έχει), τότε έιναι ιδιοκτήτης του φόνου. Άρα η ιδιοκτησία του τον κάνει να έχει ευθύνη θετική και αρνητική. Έφοσον κάποιος ζει, εργάζεται, ανταλλάσει αποκτά ιδιοκτησία.
Η ιδιοκτησία λοιπόν είναι του παραγωγού αλλά είναι και του καταναλωτή. αφού ειναι αδύνατον κάποιος να μην ανταλλάξει μέρος της παραγωγής του (της εργασίας του) με εργασία/παραγωγή άλλου.
Απο το πλεόνασμα εργασίας/παραγωγής δημιουργείται κεφάλαιο. Αν κάποιος εργαστεί περισσότερο/καλύτερα/εξυπνότερα/οικονομικότερα και έχει μεγαλύτερη παραγωγή, είναι πιθανόν να μην καταναλώσει όλη την παραγωγή του και να επενδύσει(=αγοράσει καλύτερα εργαλεία δλδ. κεφάλαιο) ή και να αποταμιεύσει.
Νομίζω κάπου εδώ αρχίζει η διαφωνία με τις σοσιαλιστιτικές απόψεις. Γιατί η καλύτερη/μεγαλύτερη παραγωγή κάποιου να μην του ανήκει και αυτή; τι είναι αυτό που κάνει την παραγωγή κεφαλαίου διαφορετική από την παραγωγή που αναλώνεται στην κατανάλωση; εφόσον προήλθε σαν οικονομικό αποτέλεσμα μιας ελεύθερης διαδικασίας, για μένα δεν έχει διαφορά από την παραγωγή όλων των άλλων θετικών ή αρνητικών ενεργειών του ανθρώπου. Και εδώ ενστερνίζομαι κάτι που έγραψες πιο πριν, ότι όλη η αξία να είναι στα χέρια των παραγωγών.
Το κεφάλαιο λοιπόν που υπάρχει και που δημιουργήθηκε, ανήκει σε αυτόν που το παρήγαγε. Ούτε στην κοινωνία, ούτε στο κράτος, ούτε στη φυλή. Άρα δεν βρισκω κάτι αρνητικό στην ύπαρξη και κατοχή κεφαλαίου.

πάμε τώρα στις δομές που δημιουργεί η κατοχή κεφαλαίου από άτομα.
Κατ' εσένα είναι κάτι κακό. Δημιουργούν ιεραρχικές-καταπιεστικές δομές. Εδώ θα διαχωρίσω τα δύο πεδία και θα απαντήσω:
1) Ναι στην οικονομία δημιουργεί ιεραρχίκές δομές. Δημιουργεί πλούσιους και φτωχούς. Αλλά δεν δημιουργεί ανελευθερία. Μιλάω για την μόνη ελευθερία που πρεσβεύω, την ελευθερία ανθρώπου από άνθρωπο. Οικονομική ελευθερία από τους νόμους της αγοράς δεν υπάρχει. Αν "ελευθερία" είναι να έχεις κομμάτι από την παραγωγή άλλου χωρίς αντίτιμο, τότε αυτό είναι δικαιωμα στην κλοπή και όχι ελευθερία.
2) Αν δεν υπάρχει κράτος ή αν υπάρχει ένα κράτος ελάχιστο όπου δεν παρεμβαίνει στην αγορά, τότε δεν δύναται ο οικονομικά ισχυρός να παρέμβει στην ατομική σου ελευθερία με οικονομικά μέσα. Αν υπάρξει παρεκτροπή, όπως έγραψε ένας φίλος πιο πάνω, και ο ισχυρός δημιουργήσει μη οικονομικές δηλαδή ντε φάκτο κρατικές εξουσιαστικές δομές (μαφία) τότε θα έχουμε εκτροπή. Αλλά και αν όλοι η κολεκτίβα (στην περίπτωση της κοινής ιδιοκτησίας) δημιουργήσει αντίστοιχες δομές που θα εξουσιάζουν κάποιον υπέρ του συνόλου, πάλι παρεκτροπή θα έχουμε κατ' εμέ. Πάλι κάποιος θα δεσμεύεται να πράξει (αντι)οικονομικά εις βάρος του εαυτού του και υπέρ κάποιου αυθαίρετου κοινού γνώμονα.

*σόρρυ για το μέγεθος. αν βρούμε πιο συγκεκριμένες διαφωνίες, θα είμαι πολύ πιο σύντομος.

ΥΓ. Γενικά αντιπαρέρχομαι τους διάφορους εξυπνακισμούς και προσωπικές επιθέσεις που γίνονται στο φόρουμ. Αν θέλει καποιος να τους κάνει σε μένα, ελεύθερα αλλά δεν θα με απασχολήσουν. Μπορεί να διαφωνήσει μαζί μου με όσα λέω όσο θέλει και θα συνεχίσω να απαντώ επί της ουσίας όσο καλύτερα μπορώ.