Author Topic: Πεφωτισμένοι (Illuminati)  (Read 68 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Pirate

  • Guest
Πεφωτισμένοι (Illuminati)
« on: December 30, 2018, 01:41:59 am »
Απόσπασμα από το βιβλίο του Ιωάννη Μαραθάκη
με τίτλο «Ανακαλύπτοντας τα μυστικά των ILLUMINATI».

Πεφωτισμένοι (Illuminati)

Γερμανική μυστική εταιρεία που ιδρύθηκε από τον Γιόχαν Ανταμ Βαϊσχάουπτ (Johann Adam Weishaupt) την Ιη Μαΐου 1776 στη Βαυαρία. Ο Βαϊσχάουπτ (1748-1830) είχε εκπαιδευτεί ως Ιησουίτης, όμως κάποια στιγμή της ζωής του για κάποιους λόγους εναντιώθηκε στο Τάγμα των Ιησουιτών. Όταν διορίστηκε καθηγητής Κανονικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Ίνγκολσταντ, εισηγούνταν αντικληρικές και φιλελεύθερες ιδέες κατά τις παραδόσεις των μαθημάτων του.

Σε ηλικία είκοσι οκτώ ετών ίδρυσε το Τάγμα των Πεφωτισμένων με πέντε ιδρυτικά μέλη. Σκοπός του τάγματος ήταν να τοποθετήσει τις βάσεις για τη δημιουργία μιας αδελφωμένης και αταξικής κοινωνίας, δηλαδή στην ουσία αποτελούσε έναν απόηχο του Διαφωτισμού στη Γερμανία. Ένα χρόνο αργότερα (1777) μυείται στον τεκτονισμό και το 1780 αποφασίζει να χρησιμοποιήσει τη δομή του τεκτονισμού για την οργανωτική δομή και τις τελετουργίες της εταιρείας του. Σημαντική βοήθεια προς αυτό το σκοπό βρήκε από το βαρόνο Άντολφ Φραντς Φρίντριχ Λούντβιχ φον Κνίγκε, ο οποίος ήταν υψηλόβαθμος τέκτονας. Έτσι, το Τάγμα των Πεφωτισμένων διαμορφώθηκε σε βαθμούς, διαμέσου των οποίων υποσχόταν προοδευτική φώτιση στα μέλη του, τα οποία μεταξύ άλλων μελετούσαν τη φιλοσοφία και τις τέχνες. Οι Πεφωτισμένοι πίστευαν ότι μόνο αυτοί είχαν λάβει τη φωτιστική χάρη του Χριστού και για αυτό το λόγο απέρριπταν όλες τις άλλες θρησκείες και οργανώσεις. Το τάγμα τηρούσε υπερβολική μυστικότητα σε ό,τι είχε να κάνει με τη λειτουργία του και βασιζόταν στην αυστηρή πειθαρχία, κάτι που ο Βαϊσχάουπτ προφανώς είχε κληρονομήσει από την εκπαίδευσή του στους Ιησουίτες. Προοδευτικά το τάγμα γνώρισε μεγάλη διάδοση στη Γερμανία και επεδίωξε να αναγνωριστεί επίσημα ως τεκτονικό, κάτι όμως που δεν έγινε ποτέ.

Μετά από έντονες διαφωνίες του Βαϊσχάουπτ με το βαρόνο φον Κνίγκε, ο τελευταίος παραιτήθηκε από τις τάξεις των Πεφωτισμένων το 1784. Οι εσωτερικές διαφωνίες, οι φιλελεύθερες και αντιμοναρχικές ιδέες του, ο πόλεμος από μέρους των ιησουϊτών, οι κατηγορίες για υπερβολική μυστικότητα και η άρνηση των τεκτόνων να το υποστηρίξουν είναι μερικές από τις αιτίες που οδήγησαν στην απαγόρευση του τάγματος, με ειδικό διάταγμα που εκδόθηκε από τον Εκλέκτορα της Βαυαρίας στις 22 Ιουνίου 1784.
Πολλοί Πεφωτισμένοι φυλακίστηκαν, ο ίδιος ο Βαϊσχάουπτ απολύθηκε από το Πανεπιστήμιο και έφυγε κρυφά από τη Βαυαρία και τελικά διώχθηκαν από τη Βαυαρία όλες οι τεκτονικές στοές.

Ο Βαϊσχάουπτ κατέφυγε στην αυλή του δούκα Ερνέστου της Γκόθα μέχρι το θάνατό του, όπου και επιδόθηκε στη συγγραφή βιβλίων σχετικών με το δόγμα των Πεφωτισμένων. Κάποιες προσπάθειες αναβίωσης του τάγματος δεν είχαν αποτέλεσμα, και έτσι οι Πεφωτισμένοι εξαφανίστηκαν τελείως κατά το τέλος του 18ου αιώνα. Κάποιοι μεταγενέστεροι αποφάσισαν να το ανασυστήσουν, όπως για παράδειγμα ο Λεοπόλδος Ένγκελ στη Δρέσδη το 1880, αλλά φαίνεται ότι οι μεταγενέστερες οργανώσεις που διεκδικούν το όνομα, τη διδασκαλία και τις τελετές του δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με τους Βαυαρούς Πεφωτισμένους.

Στα νεότερα χρόνια αναπτύχθηκε μια ολόκληρη φιλολογία γύρω από υποτιθέμενες συνομωσίες που σχετίζονται με τους Πεφωτισμένους, οι οποίοι φέρονται να έχουν επιβιώσει μέχρι την εποχή μας και να κατευθύνουν τις τύχες του κόσμου. Αυτές οι θεωρίες όμως δεν έχουν κανένα ιστορικό έρεισμα.