Author Topic: Προσπάθεια Πάγκαλου να ιδρύσει ελληνοαλβανικό _  (Read 209 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Pirate

  • Guest

Η προσπάθεια του Πάγκαλου να ιδρύσει ελληνοαλβανικό κράτος

Υπεύθυνος δημοσίευσης : Pirate
Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 24 Μαρτίου 2019, 00:34
https://www.zougla.gr/blog/article/1689447

Το παρακάτω κείμενο είναι ένα απόσπασμα από το βιβλίο του Κώστα Χατζηαντωνίου με τίτλο «Θεόδωρος Πάγκαλος. Ιστορική βιογραφία», εκδόσεις Ιωλκός.


Οι σχέσεις με την Αλβανία

Ο Πάγκαλος ανέπτυξε στενές σχέσεις µε την Αλβανία υπογράφοντας σειρά συμφωνιών και κυρίως επιβάλλοντας ένα κλίμα πρωτοφανούς φιλίας. Με την Αλβανία οι σχέσεις µας «έφθασαν μέχρι πλήρους σχεδόν ομοσπονδίας (…) από της εποχής του Εσάτ πασά και του Αχμέτ Ζώγου ο εγκαρδιώτερος φίλος της Αλβανίας είμαι εγώ» θα γράψει στην «Ακρόπολη» το 1949 ο Πάγκαλος που δήλωνε πάντα περήφανος για την αρβανίτικη καταγωγή του, καταγωγή άλλωστε πλήθους προσωπικοτήτων του ελληνικού εθνισμού. Η πολιτική αυτή αφ’ ενός υπαγορευόταν από τα επιθετικά σχέδια προς ανατολάς και αφ’ ετέρου στην πεποίθηση του Παγκάλου ότι ήταν δυνατή η σταδιακή αφομοίωση του αλβανικού κράτους ή έστω η δορυφοροποίησή του αφού οι Αλβανοί είναι φυλετικά ο συγγενέστερος προς τους Έλληνες λαός.   

Η στρατηγική θέση της Αλβανίας, την ανέδειξε διαχρονικά σε πύλη της Βαλκανικής και βάση επιθέσεων ή αμύνης του ελληνικού χώρου. «Διά την Ελλάδα, φίλη ή σύμμαχος Αλβανία αποτελεί τεράστιον φυσικόν φρούριον και επικίνδυνον απειλήν εναντίον οιουδήποτε από Βορρά επιδροµέως» έγραψε ο Πάγκαλος έχοντας κατά νουν το σλαβικό όγκο στα βόρεια της Ελλάδας και την πιθανότητα χρησιμοποίησης της Αλβανίας είτε από τη Δύση είτε από την Τουρκία. O Πάγκαλος σταματά την εκδίωξη Αλβανών της Τσαμουριάς που παρά τη συνθήκη της Λωζάννης θεωρήθηκαν ανταλλάξιμοι. Τούτο προκάλεσε θερμές σχέσεις, µε αφετηρία εγκάρδια επιστολή του Αχμέτ Ζώγου που εξέφραζε την ευγνωμοσύνη του και δηλώσεις όπως «δεν θα το λησμονήσω ποτέ».
Όντως, μέχρι την εκθρόνισή του, πάντα, κάθε νέος πρέσβης της Αλβανίας πήγαινε κατ’ εντολήν του στο σπίτι του ιδιώτη πλέον Παγκάλου, του μετέφερε χαιρετισμούς και τον προσφωνούσε Βλά-ιµάντ, δηλαδή «μεγάλε αδελφέ».

Ο Πάγκαλος ανέθεσε ειδική αποστολή στον στρατηγό Κοντούλη, έναν ακόµη σπουδαίο Αρβανίτη που μεταβαίνει στα Τίρανα, συναντά το Ζώγου και ανοίγουν τον δρόμο για τις τέσσερις συμφωνίες περί προξενικής εγκαταστάσεως, περί ιθαγενείας, περί εκδόσεως εγκληματιών και περί εμπορικής και ναυτιλιακής συνεργασίας. Ακολουθεί το κλείσιμο των βορειοηπειρωτικών οργανώσεων ώστε να ελέγχεται απόλυτα η πολιτική επί του αλβανικού. Νεαροί Αλβανοί φοιτούν στις σχολές Ευελπίδων και Ναυτικών Δοκίμων. Εμπορικά τα σύνορα είχαν ουσιαστικά καταργηθεί. Τον Ιούλιο του 1926 ο Κοντούλης είχε συμφωνήσει με τον Ζώγου στην εξαγορά του 52 % της Τραπέζης της Αλβανίας από την Εθνική Τράπεζα, γεγονός που απέτρεψε η ανατροπή του Παγκάλου.