Author Topic: Ο τελευταίος λόγος του Στάλιν (16-10-1952)  (Read 77 times)

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

antimilitarist21

  • Guest
Παραθέτω τον τελευταίο λόγο που εκφώνησε ο Στάλιν στην Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΣΕ στις 16 Οκτωβρίου 1952.



Ναι, κάναμε το συνέδριο του κόμματός μας. Πήγε πολύ καλά και πολλοί από εσάς ίσως πιστεύουν ότι, μεταξύ μας υπάρχει πλήρης αρμονία και ενότητα. Αλλά δεν έχουμε αυτή την αρμονία και ενότητα σκέψης. Μερικοί από εσάς αντιτάχθηκαν μάλιστα στην απόφαση, η οποία δεν τους αρέσει.

Λένε, γιατί χρειαζόμαστε μια διευρυμένη Κεντρική Επιτροπή. Μα δεν είναι προφανές από μόνο του ότι χρειαζόμαστε νέο αίμα και δύναμη στην ΚΕ του ΚΚΣΕ; Γερνάμε και αργά ή γρήγορα θα πεθάνουμε, αλλά πρέπει να σκεφτούμε σε ποιου τα χέρια θα δώσουμε αυτή τη δάδα της μεγάλης μας προσπάθειας, ποιος θα την πάει μπροστά και θα φτάσει το στόχο του κομμουνισμού; Γι’ αυτό και χρειαζόμαστε νεότερους ανθρώπους με περισσότερη ενέργεια, αφοσιωμένους συντρόφους και πολιτικούς ηγέτες. Και τι σημαίνει να αναδείξουμεέναν αφοσιωμένο πολιτικό ηγέτη του κράτος; Χρειάζεται 10, ή 15 χρόνια ώστε να είμαστε σε θέση να αναδείξουμε έναν κρατικό ηγέτη, ικανό να πάει μπροστά αυτή τη δάδα.

Όμως το να ευχόμαστε μόνο κάτι τέτοιο να συμβεί δεν είναι αρκετό. Για να αναδείξουμε τέτοια νέα στελέχη χρειάζεται χρόνος και ανάμειξη στην καθημερινή διακυβέρνηση του κράτους, εκμάθηση των πρακτικών ζητημάτων που αφορούν το πλήρες εύρος των σχεδίων των κρατικών μηχανισμών και των ιδεολογικών ζητημάτων που πρέπει να πάει μπροστά, στα πλαίσια μιας υψηλότερης βαθμίδας οικοδόμησης μιας σοσιαλιστικής κοινωνίας, και χρειάζεται οι σύντροφοι να είναι ικανοί να αναγνωρίζουν και να αγωνίζονταιενάντια σε όλα τα είδη οπορτουνιστικών τάσεων. Πρέπει να είναι ένας λενινιστής εργάτης, διδαγμένος από το κόμμα μας και την ιστορία του, την τακτική του, τα σχέδια και το μέλλον της Σοβιετικής Ένωσης όπως το οραματίστηκε ο Λένιν.

Δεν είναι αυταπόδεικτο ότι πρέπει όλοι να αναδείξουμε τη σημασία και το ρόλο του κόμματος και των κομματικών του επιτροπών; Είμαστε σε θέση να μην ακολουθήσουμε την επιθυμία του Λένιν να βελτιώνουμε σταθερά την δουλειά του κόμματος; Όλα αυτά χρειάζονται μια ροή νέου αίματος στην ηγεσία, ειδικά στην ΚΕ του ΚΚΣΕ. Και σε αυτό ακολουθήσαμε ό,τι ο Λένιν πάντοτε συνιστούσε. Με αυτό τον τρόπο ακόμα και ο αριθμός των μελών του κόμματός μας μεγάλωσε.

Το ζήτημα που τίθεται είναι γιατί απαλλάξαμε κάποιους γνωστούς συντρόφους των καθηκόντων τους από τον κρατικό και κομματικό μηχανισμό; Τι μπορεί να πει κανείς για αυτό; Αντικαταστήσαμε τους συντρόφους Μολότωφ, Καγκάνοβιτς, Βοροσίλοφ και άλλους και αυτοί εκλέχθηκαν σε νέες, λιγότερο απαιτητικές, αλλά όχι λιγότερο σημαντικές θέσεις. Η δουλειά ενός Υπουργού είναι μια εξαιρετικά σκληρή δουλειά, που απαιτεί δύναμη, αντοχές και νέα σκέψη σε νέα προβλήματα. Γιατί βάλαμε στη θέση τους νεότερους και ικανότερους, ενεργητικούς συντρόφους; Είναι νεότεροι σύντροφοι, έχουν μεγαλύτερη ενέργεια και δύναμη. Εμείς οι παλιοί μπολσεβίκοι δεν θα είμαστε εδώ για πάντα. Πρέπει να τους υποστηρίξουμε και να τους βοηθήσουμε.

Οι αντικαταστημένοι σύντροφοι, οι παλιοί μπολσεβίκοι είναι σε πολύ σημαντικές νέες θέσεις, όπου δεν τίθεται ζήτημα για την εμπειρία τους, την αφοσίωσή τους και το σεβασμό προς αυτούς. Είναι όλοι τώρα αναπληρωτές πρόεδροι του Υπουργικού Συμβουλίου της ΕΣΣΔ. Συνεπώς, ακόμα και εγώ δεν ξέρω πόσους υφυπουργούς έχουμε.

Πρέπει, ως κομμουνιστές, να κάνουμε αυτοκριτική αλλά και κριτική μεταξύ μας.

Έχει γίνει κριτική στο σύντροφο Μολότοφ και τον Μικογιάν από την Κεντρική Επιτροπή.

Ο Σύντροφος Μολότοφ- ο πιο αφοσιωμένος στην υπόθεσή μας. Θα έδινε και τη ζωή του για την υπόθεση του κόμματος. Αλλά δεν μπορούμε να παραβλέψουμε την αδυναμία του σε συγκεκριμένες πτυχές του έργου του. Ο Σύντροφος Μολότοφ ως υπουργός εξωτερικών, ευρισκόμενος σε μια «ολισθηρή» Διπλωματική Υποδοχή, διαβεβαίωσε έναν βρετανό διπλωμάτη ότι οι καπιταλιστές μπορούν να ξεκινήσουν να εκδίδουν αστικές εφημερίδες στη χώρα μας. Γιατί; Ήταν το μέρος αυτό να δώσει κανείς μια τέτοια διαβεβαίωση, χωρίς να το γνωρίζει η ΚΕ του ΚΚΣΕ; Δεν είναι ευνόητο ότι η αστική τάξη είναι ο ταξικός μας εχθρός και το να προωθούμε αστικές εφημερίδες μεταξύ των κομματικών μας ανθρώπων, πέραν του ότι θα προξενούσε βλαβη, δεν θα μας έφερνε κανένα όφελος. Αν αυτό επιτρεπόταν να συμβεί, θα μπορούσαμε να προβλέψουμε καταστάσεις όπου θα ξεκινούσαν επιθέσεις ενάντια στο σοσιαλισμό και το ΚΚΣΕ, πρώτα κρυφά και έπειτα ανοιχτά. Αυτό είναι το πρώτο πολιτικό σφάλμα του συντρόφου Β. Μ. Μολότοφ.

antimilitarist21

  • Guest
Όσον αφορά την εσφαλμένη πρόταση του Μολότοφ να αποδοθεί η Κριμαία στους σοβιετικούς εβραίους Αυτό είναι ένα κατάφωρο σφάλμα του συντρόφου Μολότοφ. Γιατί καν υπήρξε μια τέτοια πρόταση; Σε ποια βάση έκανε την πρόταση αυτή ο σύντροφος Μολότοφ; Έχουμε μια Αυτόνομη Εβραϊκή Δημοκρατία. Τι άλλο ακόμα χρειάζεται; Υπάρχουν πολλά άλλα μειονοτικά έθνη που έχουν τώρα τις Αυτόνομές τους Περιφέρειες και επίσης Αυτόνομες Δημοκρατίες…δεν είναι αυτό αρκετό τώρα; Ή σήμαινε μη εμπιστοσύνη στο Σύνταγμα της ΕΣΣΔ και της πολιτικής του για τις εθνότητες; Στο σύντροφο Μολότοφ δεν ανέθεσε κανείς να είναι συνήγορος για την προώθηση εδαφικών διεκδικήσεων εντός της Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών! Αυτό είναι το δεύτερο σφάλμα του ακριβού μας συντρόφου Β. Μολότοφ! Έτσι, από αυτή την άποψη, ο σύντροφος Μολότοφ δεν είναι σωστός στις διακηρύξεις του ως μέλος του ΠΓ. Η ΚΕ του ΚΚΣΕ κατηγορηματικά απέρριψε την πρότασή του.

Ο σύντροφος Μολότοφ έχει τέτοιο βαθύ σεβασμό για τη γυναίκα του, που μόλις η ΚΕ ή το ΠΓ βγάλουν και την παραμικρή απόφαση για το ένα ή το άλλο ζήτημα, αυτή η απόφαση αμέσως μεταφέρεται στη σύζυγο του Μολότοφ Ζεμτσουζίνα και όλους τους φίλους της. Στους φίλους της, όπως είναι γνωστό σε όλους σας, δεν πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη, όπως έχουν δείξει οι προηγούμενες καταστάσεις. Δεν είναι φυσικά αυτός ο τρόπος που πρέπει να συμπεριφέρεται ένα μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΣΕ.

Τώρα, σχετικά με το σύντροφο Μικογιάν. Είναι κατηγορηματικά ενάντια και έτσι ζυμώνει την εναντίωση στους φόρους επί των σοβιετικών αγροτών. Τι ακριβώς δεν είναι ξεκάθαρο στον ακριβό μας σύντροφο Α.Ι. Μικογιάν;

Αγρότης αντιπρόσωπος στην ΚΕ: έχουμε καλές σχέσεις με τους κολεκτιβιστές αγρότες. Οι κολεκτίβες μας είναι για πάντα αφοσιωμένες στην κολεκτιβοποίηση. Οι σοδειές μας είναι άφθονες και όλες οι κολεκτίβες πρέπει να αποδώσουν φόρους στο κράτος όπως κάνουν και οι εργάτες. Έτσι, δεν συμφωνούμε με την πρόταση που έθεσε ο σύντροφος Μικογιάν

Μικογιάν: προσερχόμενος στο βήμα άρχισε να υπερασπίζεται την πολιτική του για τις κολεκτίβες.

Στάλιν: Καλώς, σύντροφε Μικογιάν, χάθηκες με τις δικές σου πολιτικές και τώρα προσπαθείς να κάνεις τα μέλη της ΚΕ να χαθούν μαζί σου. Ακόμα δεν τα έχεις ξεκαθαρίσει;

Μολότοφ: προσερχόμενος στο βήμα του ομιλητή παραδέχεται πλήρως τα σφάλματά του ενώπιον της ΚΕ, αλλά αναφέρει ότι είναι και πάντα θα είναι πιστός μαθητής του Στάλιν.

Στάλιν (διακόπτοντας το Μολότοφ): Αυτά είναι ανοησίες. Δεν έχω κανέναν μαθητή εγώ. Είμαστε όλοι μαθητές του μεγάλου Λένιν.

Ο Στάλιν πρότεινε να συνεχίσουν στην ατζέντα σημείο προς σημείο και να εκλέξουν συντρόφους σε διάφορες κρατικές επιτροπές.

Χωρίς ΠΓ, εκλέγεται τώρα ένα Προεδρείο της ΚΕ του ΚΚΣΕ στη διευρυμένη ΚΕ και στη Γραμματεία της ΚΕ του ΚΚΣΕ- συνολικά 36 μέλη.

Στη νέα λίστα των εκλεγμένων είναι όλα τα μέλη του παλιού ΠΓ- εκτός από το σύντροφο Α.Α. Αντρέεφ που, όπως όλοι ξέρουν δυστυχώς έπαθε πλήρη κώφωση και δεν μπορεί να λειτουργήσει.

Φωνή από το ακροατήριο: Χρειάζεται να εκλέξουμε το σύντροφο Στάλιν ως το Γενικό Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΣΕ και πρόεδρο του Υπουργικού Συμβουλίου της ΕΣΣΔ.

Στάλιν: Όχι! Σας ζητώ να με απαλλάξετε και από τα δύο πόστα!

Μαλένκοφ (προσερχόμενος στο βήμα του ομιλητή): Σύντροφοι! Πρέπει ομόφωνα να ζητήσουμε από το σύντροφο Στάλιν, τον ηγέτη και το δάσκαλό μας, να είναι ξανά ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΣΕ.

σημείωση: το κείμενο μεταφράστηκε από τα ιταλικά και αναρτήθηκε στο Athens Indymedia στις 24/3/2009.

**********

(04/06/2016: προσθήκη από το ρώσικο πρωτότυπο:)

Υπέρ αυτής της πρότασης τοποθετείται και ο Λ. Π. Μπέρια

Ο Στάλιν από το βήμα: Στην Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής δεν χρειάζονται χειροκροτήματα. Χρειάζεται να λαμβάνονται αποφάσεις χωρίς συναισθήματα, όπως στις επιχειρήσεις. Και εγώ ζητώ να με απαλλάξετε από τα καθήκοντα του Γενικού Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΣΕ και του Προέδρου του Υπουργικού Συμβουλίου της ΕΣΣΔ. Είμαι ήδη γέρος. Έγγραφα δεν διαβάζω. Εκλέξτε εσείς άλλο γραμματέα.

Σ.Κ. Τιμοσένκο: Σύντροφε Στάλιν, ο λαός δεν θα κατανοήσει κάτι τέτοιο. Όλοι εμείς, ως ένας άνθρωπος, εκλέγουμε εσάς ως ηγέτη μας – Γενικό Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΣΕ. Άλλη απόφαση δεν μπορεί να υπάρχει.