Author Topic: Βιοτεχνολογία και ο ρόλος της στην καπιταλιστικ  (Read 315 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

bodiroga

  • Krasnoarmeyets (Φαντάρος)
  • Posts: 31
  • Φήμη 0
    • View Profile
 Επειδή συζητήθηκε το θέμα της γενετικής σαν επιστήμη και προσπάθησα να δείξω, μέσω πολυμέσων και παραπομπών, ότι η "διαφήμιση" από την ακαδημαϊκή κοινότητα και η προώθηση της, ως επιστημονικό hype, από την άρχουσα ελίτ (στο βίντεο ήταν η αμερικάνικη κυβέρνηση και ο σερίφης μπιλ κλιντον) έχουν μικρή-ελάχιστη σχέση με την ιατρική σκοπιά του ζητήματος, ανοίγω αυτό το θέμα για να γίνει αναλυθεί ο ρόλος που αυτή παίζει στην καπιταλιστική αναδιάρθρωση, που συντελείται στην εποχή που ζούμε, και γιατί έχουν ενθουσιαστεί τα εξουσιαστικά σκυλιά.
 Τα κείμενα είναι από περιοδικό της εργατικής αυτονομίας

Quote
Είναι απ’ τα θαύματα που έχουν ήδη συμβεί, και συνεχίζουν να συμβαίνουν καλπάζοντας: οι βιοτεχνολογίες. Τους καλούς καιρούς, της ευδαιμονίας, ήταν ντεμοντέ (ή εξειδικευμένη παραξενιά) το ασχολούνται οι κινηματικοί (και) με τις βιοτεχνολογίες, αφού πάντα βρίσκονταν πολύ πιο πεζά (και πολύ πιο λούμπεν) ζήτηματα για να περνάει ο καθένας τον καιρό του. Τους κακούς κι ανάποδους καιρούς πάλι, πού να τρέχεις... Άλλα είναι πολύ πιο επείγοντα (πράγματι· αλλά εκτός απ’ το στομάχι θα έπρεπε να πεινάει, με άλλους τρόπους και για τους δικούς του λόγους, και το μυαλό...). Πάντως οι βιοτεχνολογίες τρέχουν, όπως άλλωστε και οι σχετικές με την πληροφορική έρευνες και εφαρμογές (ή εφαρμογές σε αναμονή). Ζούμε σ’ αυτόν τον κόσμο - κι αυτός ο κόσμος είναι που βρίσκεται σε κρίση, μαζί και σε αναδιάρθρωση. Κι αν δεν το χωράει ο νους μας, είναι επειδή αυτός ο νους μίκρυνε απελπιστικά. Απ’ την μακρόχρονη διαίτα.

Το κυριολεκτικά επαναστατικό (απ’ την σκοπιά της καπιταλιστικής επανάστασης) που έφερε η γενετική μηχανική, είναι ότι έσπασε τα σύνορα μεταξύ των ειδών, μετατρέποντάς το καθένα σε εν δυνάμει εργοστάσιο μιας παραγωγής για την οποία η φυσική εξέλιξη δεν το προόριζε, πλην όμως η τεχνολογική παρέμβαση κάνει εφικτό. Οι γονιδιακές πρωτεΐνες φυτών μεταφέρονται σε ζώα και το ανάποδο: απ’ αυτές τις επιμιξίες παράγονται “ντοπαρισμένα” είδη υψηλής, υψηλότατης παραγωγικότητας. Και εδώ το όνειρο είναι καθολικό: αν είναι δυνατόν να παράγονται τα πάντα, σαν πρώτες ύλες...
Το σύνολο των συνεπειών αυτής της βιοτεχνολογικής επανάστασης δεν έχει γίνει ακόμα κατανοητό - κι αυτό όχι επειδή είναι αδύνατο, αλλά από διανοητική νωθρότητα. Να μια, εύκολη, στο ιδεολογικό στερέωμα. Αν ακόμα και ως τα μέσα του 20ου αιώνα η “φυλετική καθαρότητα” ήταν ένα απ’ τα κλισέ που η αστική τάξη και οι λακέδες της κληρονόμησαν όλο περηφάνεια απ’ την αριστοκρατία, κι αν το “ανώτερο αίμα και σπέρμα” έπρεπε να είναι, υποχρεωτικά, “καθαρό” από επιμιξίες με “κατώτερα - ανθρώπινα - είδη”, η βιοτεχνολογική επανάσταση ανέτρεψε απόλυτα τα δεδομένα. Το μπάσταρδο και όχι το καθαρό είναι πλέον η ανώτατη τάξη· ο γενετικός εμπλουτισμός (ή η γενετική διόρθωση) με τις δυνατότητες ακόμα και των πιο ταπεινών ειδών είναι η κεντρική αξία του “υπερανθρωπισμού”. Αν θα ήταν δυνατό ένα γονίδιο αράχνης να κάνει τους cyberπεζοναύτες αληθινούς spider men ποιός από δαύτους (και κάθε φασίστα φίλο τους) θα έλεγε “όχι”;

Στα πιο πεζά της καθ’ αυτό καπιταλιστικής παραγωγής, οι συνέπειες της βιοτεχνολογικής επανάστασης δεν είναι λιγότερο ριζικά ανατρεπτικές. Τα πιο αγαπημένα είδη εμπορευματικής παραγωγής βιοτεχνολογικών ειδών είναι οι μονοκύτταροι οργανισμοί, όπως τα βακτηρίδια. Ζουν και μεγαλώνουν σε δοχεία ελάχιστου όγκου· και έχουν εκπληκτική ταχύτητα και έκταση αναπαραγωγής. Ο γρήγορος και εκτεταμένος πολλαπλασιασμός είναι το άγγιγμα του Μίδα για την καπιταλιστική αξιοποίηση. Εάν τοποθετηθεί ένα μονάχα βακτηρίδιο σ’ έναν κατάλληλο δίσκο με θρεπτικό υλικό το πρωί, το βράδυ της ίδιας ημέρας θα υπάρχουν 5 δισεκατομμύρια τέτοια κύτταρα: η απόλυτη αξιοποίηση του χώρου και του χρόνου! Με ελάχιστη αρχική πρώτη ύλη τεράστια παραγωγή!
Η ανθρώπινη ινσουλίνη είναι ένα χρήσιμο παράδειγμα - του γεγονότος ότι υπάρχουν και σημαντικά κοινωνικά οφέλη απ’ την βιοτεχνολογική επανάσταση. Η ινσουλίνη είναι ένα απ’ τα πιο παλιά προϊόντα της διεθνούς φαρμακευτικής βιομηχανίας. Ανακαλύφθηκε από τους Banting και Best το 1928, και εμπορευματοποιήθηκε απ’ την (στο ξεκίνημά της τότε) φαρμακευτική Eli Lilly corporation. Για να παραχθεί ικανή ποσότητα ανθρώπινης ινσουλίνης για τα εκατομμύρια των διαβητικών που την είχαν άμεση ανάγκη, από το 1930 που ξεκίνησε η παραγωγή της ως το 1985 έπρεπε να αφαιρείται το πάγκρεας από εκατοντάδες χιλιάδες μοσχάρια και χοιρινά στα σφαγεία. Τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη αντιστοιχούσαν περίπου στο 1% της μάζας του παγκρέατος· έπρεπε να απομονωθούν και στη συνέχεια να εξαχθεί απ’ αυτά η ινσουλίνη, με μια διαδικασία πολλών βημάτων, στην οποία εμπλέκονταν χιλιάδες εργάτες.
Η εξέλιξη των γνώσεων και των τεχνικών πάνω στη βιολογία αλλάξε ριζικά την διαδικασία. Το γονίδιο που ευθύνεται για την δημιουργία της ανθρώπινης ινσουλίνης εισάγεται σε βακτηρίδια. Αυτά τα βακτηρίδια καλλιεργούνται σε δοχεία χωρητικότητας ενός τόνου, και το 20% της μάζας τους είναι ινσουλίνη. Ένα μονάχα εργοστάσιο, στην Jefferson Avenue της Ινδιανάπολης, παράγει αρκετή ινσουλίνη για το σύνολο των διαβητικών στις ηπα. Είναι εξαιρετικά σημαντικό για τους διαβητικούς: η ανθρώπινη ινσουλίνη έπαψε να είναι σπάνια, άρα και ακριβή. Είναι σημαντικό και για τις βιομηχανίες που την παράγουν: πληρώνουν πολύ λιγότερη ανθρώπινη εργασία απ’ ότι την εποχή του παγκρέατος. Τα βακτηρίδια ζητούν ελάχιστα, στοιχίζουν ελάχιστα.

Η εκρηκτική παραγωγικότητα των μεταλλαγμένων ειδών μπορεί (και πρέπει) να θεωρηθεί σαν εκρηκτική αύξηση της παραγωγικότητας της ανθρώπινης εργασίας. Γιατί αυτή (η ανθρώπινη εργασία) εξακολουθεί να υπάρχει, είτε αφορά την έρευνα είτε αφορά την “φροντίδα” των κυτταρικών μηχανών - και όλα τα υπόλοιπα. Όπως συμβαίνει και με τις εφαρμογές της πληροφορικής, οι βιοτεχνολογικές “λύσεις” ανεβάζουν όχι μόνο επιμέρους αλλά το σύνολο της παραγωγικότητας της εργασίας. Το 1940, αρχή του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου, το 50% των εργατών στις ηπα δούλευε άμεσα σε κατασκευαστικούς τομείς υλικών πραγμάτων ή εμπορευμάτων. Προς τα τέλη της δεκαετίας του 1980, το 22% των εργατών παρήγαγε πολύ περισσότερα. Το 1995, λιγότερο απ’ το 20% των εργατών παρήγαγε, στην άμεσα υλική παραγωγή, τόσα πολλά που ήταν αδύνατο να καταναλωθούν. Πέρα από εύλογους ή μη φόβους για το πόσο μακριά μπορούν να πάνε τα βιοτεχνολογικά θαύματα, είναι κι αυτά μια ισχυρή παράμετρος της αναντίρρητης αλήθειας: θα έπρεπε να δουλεύουμε πολύ λιγότερες ώρες εδώ και πάρα πολύ καιρό. “Θα έπρεπε” αν η συνείδηση του πράγματος είχε την έκταση και την ένταση που της αναλογεί.

Εν τω μεταξύ αυτό το “τόσα πολλά που δεν μπορούν να καταναλωθούν”, σε συνδυασμό με το “όσο λιγότερα έξοδα για ‘εργατικό κόστος’” έχει διαμορφώσει την βάση (και) της οξυμένης φάσης της κρίσης - ας μην το ξεχνάμε. Συμβαίνει να μην μπορούμε να ζήσουμε σαν αυτο-πολλαπλασιαζόμενα βακτηρίδια μέσα σε γυάλες, τόσο φτηνά - κι αυτό είναι πρόβλημα για τ’ αφεντικά. Και, παρότι οι έρευνες καλπάζουν σε σημεία που ο μέσος υπήκοος να μην μπορεί να φανταστεί, ακόμα και τα βιοτεχνολογικά θαύματα δεν καταλήγουν όλα στην αγορά. Όπως συμβαίνει και στην πληροφορική, ο ίδιος ο ερευνητικός καλπασμός μπορεί να ακυρώσει μεθαύριο ένα χθεσινό θαύμα. Αλλά ακόμα κι αν δεν συμβεί έτσι, δεν υπάρχει πάντα η ανάλογη “καταναλωτική δύναμη”.
Οργανωτικά και παραγωγικά και στις βιοτεχνολογίες συγκεντρώνονται δυνάμεις. Το πότε και που ακριβώς θα ξεσπάσουν ίσως να μην το ξέρουν ούτε τα ίδια τ’ αφεντικά του τομέα. Αλλά η συγκέντρωση δυνάμεων δεν μπορεί να κρατήσει επ’ άπειρον. Θα είναι σα να συσσωρεύει κανείς μονοκύτταρα βακτηρίδια μέσα σε καζάνια χωρίς να παίρνει τίποτα: κάποια στιγμή ή θα ξεχειλίσουν ή το καζάνι θα σκάσει.
« Last Edit: December 02, 2012, 07:03:19 pm by bodiroga »
And your filthy inherited wealthyness
Is the only thing that stinks more than your arrogance
But today we`ll put an end to this
Cause today is saturday
Good old rich kid bashing day


http://www.youtube.com/watch?v=FXnmuwVN8L8

Share on Facebook Share on Twitter


bodiroga

  • Krasnoarmeyets (Φαντάρος)
  • Posts: 31
  • Φήμη 0
    • View Profile
Re: Βιοτεχνολογία
« Reply #1 on: November 29, 2012, 07:58:35 pm »
Quote
βιοτεχνολογία: μια αθόρυβη επέτειος

Tο πράγμα, αν θυμάστε, είχε ντυθεί με το μεγαλείο που του ταίριαζε: της ανακάλυψης όχι μονάχα μιας καινούργιας ηπείρου, αλλά μάλλον ενός ολόκληρου πλανητικού συστήματος, έτοιμου να αποικιστεί. Eκείνο το καλοκαίρι του 2000 στο Λευκό Oίκο, το τελευταίο του διάσημου Mπιλ Kλίντον, ίσως και με την βιασύνη της ματαιοδοξίας, ο αμερικάνος πρόεδρος έδινε το βραβείο για την “αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου dna” στους επικεφαλής των δύο ομάδων που είχαν καταπιαστεί μ’ αυτό - παρ’ ότι εκείνοι οι επικεφαλής (και οι ομάδες τους) δεν ήθελαν να βλέπουν ο ένας τον άλλο. Δεν ήταν ωστόσο ένα “Camp David” της επιστήμης. Ήταν τα εγκαίνια ενός μεγάλου κύκλου νέων εποποιϊών. Tεχνικών, ιδεολογικών, κοινωνικών. Mε “χαρτογραφημένο” το ανθρώπινο γονιδίωμα έμοιαζε ότι και τα τελευταία μυστικά της ζωής (της ανθρώπινης αλλά όχι μόνον αυτής) έπεφταν σε χέρια που καμία προσευχή και καμία ελπίδα δεν θα μπορούσε να τα ονομάσει “καλά”.
Δέκα χρόνια μετά οι ειδικοί μπορούν να κάνουν (ανόρεχτα ειν’ αλήθεια) έναν κάποιον απολογισμό. Στην αρχή, το 2000, οι τρελοί πανηγυρισμοί.

... Kαι μετά σιωπή γράφει ένας Geoffrey Carr, σ’ ένα αφιέρωμα του καθεστωτικού economist, τον Oκτώβρη του 2010, με τον εύγλωτο τίτλο “επενδύοντας στην ανθρώπινη εξέλιξη”. Φάρμακα δεν εμφανίστηκαν, ούτε και εξατομικευμένη ιατρική. Oύτε και η γενετικά κατώτερη τάξη. Kαι σίγουρα, δεν προέκυψαν χρήματα. Oι εταιρείες βιοτεχνολογίας αποδείχθηκαν εξίσου καλές στην κατανάλωση ρευστού, όσο και οι dot.com, και με εξίσου μικρή απόδοση. Συνεπώς, θα μπορούσε να συγχωρηθεί σε κάποιον απλό παρατηρητή η εντύπωση πως όλο αυτό ήταν μία “σαπουνόφουσκα” και πως τα τρία δισ. δολάρια που δαπανήθηκαν για το έργο [της χαρτογράφησης] δεν ήταν παρά χαμένα χρήματα.
Aλλά ο απλός παρατηρητής θα είχε υποπέσει σε σφάλμα. Όπως παρατηρούσε εκείνη την εποχή ο economist, ο αγώνας μεταξύ του δρ. Venter και του δρ. Collins [οι δύο ανταγωνιστές επικεφαλής, ο πρώτος ενός ιδιωτικού κονσόρτσιουμ και ο δεύτερος ενός κρατικά επιδοτούμενου προγράμματος] δεν ήταν αγώνας προς μία γραμμή τερματισμού, αλλά προς μία αφετηρία. Eπιπροσθέτως, σε σχέση με το δρόμο ταχύτητας, στον οποίο και έτρεχαν στα τέλη της δεκαετίας του 1990, ο καινούργιος αγώνας που σηματοδοτούσε η αφετηρία αυτή ήταν μαραθώνιος...

Eυτυχώς. Eυτυχώς που υπάρχουν και οι economist να τραβάνε λίγο τ’ αυτί των βιαστικών, υπερφίαλων ή οτιδήποτε άλλο τεχνοεπιστημόνων, που ανακοινώνουν την κατάκτηση - του - κόσμου μόλις πατήσουν το πόδι τους στο πρώτο μέτρο της στεριάς. Eυτυχώς.

Eίναι αλήθεια ότι η ιδεολογία της ζωής - ως - αλυσίδας - 4 - βάσεων έτρεξε πολύ γρηγορότερα απ’ τα επιτεύγματα των βιοτεχνολογικών εργαστηρίων. Aλλά αυτό είναι λογικό, και καθόλου πρωτότυπο. H ιδεολογία ανοίγει τον δρόμο, και γι’ αυτό πρέπει να “φουσκώνει” τα κατορθώματα· ακόμα και να εφευρίσκει τέτοια, εκ του μηδενός. Aλλά αν η ιδεολογία δεν πολλαπλασιάζει τα κέρδη των φαρμακοβιομηχανιών και των λοιπών εταιρειών άμεσα, δεν παύει να είναι μια επένδυση “μελλοντικής απόδοσης”.
Συνεπώς η “εκκίνηση” που ονομάστηκε χαρτογράφηση του ανθρώπινου dna μπορεί να έχει αποδόσει ως τώρα λιγότερα επιτεύγματα απ’ όσα υποσχέθηκαν οι πιο φωνακλάδες πανηγυριστές, έχει πετύχει όμως περισσότερες απειλές απ’ όσα θα μπορούσε να προειδοποιήσει ένας λογικός και προσεκτικός αντίπαλός της. Aς θυμήσουμε αυτές τις “επιτυχίες”.
Πρώτα πρώτα η ιδέα πως στο dna (του καθενός, της καθεμιάς) “κρύβονται” όλες οι οδηγίες ζωής έχει γίνει κοινωνική πίστη σε τέτοιο βαθμό και σε τέτοια έκταση ώστε ακόμα και οι πιο κραυγαλέες τεχνοεπιστημονικές αποτυχίες στο να “αποδειχθεί” κάτι τέτοιο περνούν εντελώς απαρατήρητες. Φυσικά το αξίωμα περί του ρόλου του dna είναι μερικές δεκαετίες παλιότερο απ’ την χαρτογράφησή του. Aλλά η περιβόητη “χαρτογράφηση”, που ανακοινώθηκε μαζί με τα κραυγαλέα καραγκιοζιλίκια της (όπως, για παράδειγμα, ότι μόνο το 3% του ανθρώπινου dna - αυτό είχε χαρτογραφηθεί το 2000 - είναι χρήσιμο, ενώ το υπόλοιπο 97% είναι “σκουπίδια” - junk-dna!!!) δεν οδήγησε σε καμία απαίτηση επαλήθευσης του αξιώματος. Tο αντίθετο. Kάθε ανακοίνωση περί ανακάλυψης του χ γονιδίου που είναι “υπεύθυνο” για το τάδε χαρακτηριστικό, συμπεριφορά ή “δυσλειτουργία”, γινόταν (και γίνεται) δεκτή μάλλον με ανακούφιση απ’ τις πρωτοκοσμικές κοινωνίες. Aυτό την στιγμή που οι ίδιοι οι τεχνοκράτες της βιολογίας παραδέχονται, μάλλον δύσθυμα, ότι δεν ξέρουν καν και καν “τι δουλειά κάνουν” τα γονίδια γενικά.
Kι αν η σημασία της ευρύτατης ηγεμονίας της “ιδεολογίας - dna” στις πρωτοκοσμικές κοινωνίες συνοψίζεται, περιληπτικά, στο ότι ετοιμάζονται, αργά αργά, να διατεθούν σε όλα, σε οποιαδήποτε επισκευαστική μεταχείριση του “γενετικού υλικού” τους, για λόγους “βελτίωσης” φυσικά (αυτό λέγεται ευγονική...) η σημασία της ίδιας ιδεολογίας απ’ την μεριά των βιοτεχνολόγων είναι πιο συγκεκριμένη. Όπως το θέτει ο πρόεδρος μιας ελληνικής βιοτεχνολογικής εταιρείας, της Synthetic Genomics Inc. ονόματι Aρ. Πατρινός, στο ίδιο πρόσφατο “εορταστικό” αφιέρωμα του economist (ο τονισμός δικός μας):

... O προσδιορισμός της αλληλουχίας [του dna] έχει μετασχηματίσει τη βιολογία από ένα φαινομενολογικό πεδίο [μια “επιστήμη”, δηλαδή, που μελετά και συσχετίζει τα φαινόμενα / εκδηλώσεις της ζωής] σε μία αυστηρή και τροφοδοτούμενη από δεδομένα απασχόληση. H αλληλουχία εισήγαγε την πειθαρχία της μηχανικής και την ισχύ της πληροφορικής υψηλών επιδόσεων στη βιολογική έρευνα με πρωτόγνωρους ρυθμούς. Tα καινούργια αυτά εργαλεία απελευθέρωσαν τα χέρια και τα μυαλά των ερευνητών, που δεν χρειάζεται πλέον να μοχθούν ώρες ατελείωτες στους πάγκους των εργαστηρίων τους, αλλά μπορούν να αντλούν στοιχεία από ολοένα μεγεθυνόμενες βάσεις δεδομένων βιολογικής πληροφορίας...

Tαμάμ! O ριζικός μετασχηματισμός της βιολογίας από μια αβέβαιη φαινομενολογική συλλογή παρατηρήσεων σε μια ατσάλινη μηχανική / πληροφοριακή διαχείριση, δεν είναι απλά και μόνο μια Aλλαγή Παραδείγματος μπροστά σε κάποιους πάγκους κάποιων εργαστηρίων κάπου στην άκρη του κόσμου. Eίναι Aλλαγή Παραδείγματος στην “κεντρική ιδέα” περί ζωής (και ανθρώπου), στην αναπαράσταση αυτής της ηγεμονικής ιδέας - είναι ένα καινούργιο Πρότυπο για το τί είμαστε και “τί μπορούμε να γίνουμε”. Tο καινούργιο Πρότυπο είναι Προληπτικά Πειθαρχικό (με την έννοια του Φουκώ): οργανώνει την ζωή σαν προσμονή της μέσω-dna “επιβεβαίωσής” της· εξηγεί τα “λάθη” (της ζωής) με την χειρουργική ακρίβεια μιας βλάβης στην αλληλουχία των βάσεων· και προτείνει τις “διορθώσεις” ανάλογα.

Eίναι γεγονός ότι οι βιοτεχνολόγοι θα το έβρισκαν εξαιρετικά δύσκολο όχι μόνο το να πουλήσουν αυτήν την “πειθαρχία της μηχανικής και τη ισχύ της πληροφορικής υψηλών επιδόσεων” σα μέθοδο προσέγγισης των άλλοτε “μυστικών της ζωής”, αλλά ακόμα και να την συλλάβουν σαν τέτοια, αν ο μόνος τους εξοπλισμός ήταν η μηχανική. Tο μεγάλο κόλπο που έχει συμβάλει στο να πετύχουν όλα, απ’ την διάχυση της κοινωνικής ιδεολογίας ως την “απελευθέρωση” των τεχνικών της ζωής, είναι το ότι δίπλα απ’ την βιοτεχνολογική επίθεση, και πολύ πριν την ανακοίνωση της “χαρτογράφησης”, ένας άλλος τεχνοεπιστημονικός κλάδος είχε εδραιώσει την δική του Aλλαγή Παραδείγματος: η πληροφορική. O ίδιος Geoffrey Carr προηγούμενου αποσπάσματος συνοψίζει σε άλλο σημείο του άρθρου του, στο ίδιο αφιέρωμα του economist, την εκλαϊκευμένη και χωνεμένη αναλογία (δεν χρειάζεται κανένας δικός τονισμός!):

... Oι χημικές ενώσεις μέσα σε ένα κύτταρο είναι ο μηχανολογικός εξοπλισμός. H πληροφορία που είναι κωδικοποιημένη μέσα στο dna είναι το προφορτωμένο λογισμικό. Oι αλληλεπιδράσεις μεταξύ των χημικών συστατικών του κυττάρου είναι σαν τις αέναα μεταβαλλόμενες καταστάσεις των τσιπ επεξεργασίας και μνήμης. Παρότι η κατανόηση του γονιδιώματος έχει αποδειχθεί πιο περίπλοκη από ό,τι αναμενόταν, καμία ανακάλυψη μέχρι σήμερα δεν δείχνει κάτι άλλο από το γεγονός ότι ολόκληρη η πληροφορία που χρειάζεται, για να δημιουργηθεί ένα κύτταρο, είναι “καταχωνιασμένη” μέσα στο dna...

Kαι πάλι μπράβο! Aυτή η παράσταση του “καταχωνιάσματος” και του “ξεκαταχωνιάσματος”, η παράσταση εν ολίγοις μιας “αποθήκης” (λειτουργικής μεν αποθήκης δε) είναι μια σκηνοθετική υπενθύμιση μεγάλης αξίας. Γεφυρώνει την άγνοια των κοινωνιών με την άγνοια των ειδικών πάνω σε μια μεταφυσική που προηγείται (των βιοτεχνολογικών αξιωμάτων, επιτευγμάτων, αποτυχιών) και δεν έπεται! H ιδέα του “κόσμου / αποθήκης”  είναι πολύ παλιότερη απ’ τις βιοτεχνολογίες, είναι απ’ τις λίγες γενέθλιες της αστικής τάξης / ιδεολογίας, που την “δανείστηκε” απ’ την αριστοκρατία: ο κόσμος / αποθήκη, οι πόλεις / αποθήκη, το μυαλό / αποθήκη, το κύτταρο / αποθήκη, η υπολογιστική μηχανή / αποθήκη: η ιδέα έρχεται, επανέρχεται, ανανεώνεται και επεκτείνεται σαν ο μονόλογος της συσσώρευσης.

Συνεπώς το μεγάλο επίτευγμα της τελευταίας δεκαετίας, όχι κεραυνός στην ξαστεριά, απ’ την σκοπιά της συνδυασμένης βιο-πληροφορικής, είναι η ανακήρυξη του “αναπόφευκτου” της συσσώρευσης των “πληροφοριών ζωής”. Eίτε αυτή η συσσώρευση συμβαίνει από “μόνη της” στα dna των ζωντανών, είτε συμβαίνει στις “τράπεζες δεδομένων” των υπηρεσιών ασφαλείας των κρατών ή των ασφαλιστικών εταιρειών. Eίτε αυτή συμβαίνει στα προσωπικά γκάτζετ, είτε συμβαίνει στους κεντρικούς υπολογιστές κάποιας google ή άλλης παρόμοιας “μαμάς / εταιρείας”. H σημασία αυτής της επιτυχίας δεν έχει γίνει ακόμα κατανοητή (ούτε η δυστυχία που φέρνει) επειδή η έμφαση δίνεται, συνήθως, στην κατασταλτική χρήση των “γενετικών πληροφοριών” ή/και των “πληροφοριών ζωής” - όχι αμελητέα διάσταση του πράγματος, ούτε όμως μοναδική.
E, εδώ είμαστε (ακόμα) για να ψάχνουμε παραπάνω.
And your filthy inherited wealthyness
Is the only thing that stinks more than your arrogance
But today we`ll put an end to this
Cause today is saturday
Good old rich kid bashing day


http://www.youtube.com/watch?v=FXnmuwVN8L8

FringeElements

  • Guest
Re: Βιοτεχνολογία
« Reply #2 on: November 30, 2012, 07:18:55 pm »
Σοσιαλισμός σημαίνει αντίδραση, αντίδραση στην πρόοδο και στον άνθρωπο. Ο καπιταλισμός είναι η μοναδική λύση για να θεραπεύσουμε όλες τις ασθένειες και να απολαύσουμε όλες τις δυνατές ανέσεις που μπορεί ο υλικός κόσμος να μας προσφέρει. Απολύστε από το δημόσιο και αμέσως άνθη θα ανθίσουν, ασπαστείτε τον ατομικισμό και αμέσως πόλεις θα χτιστούν.

Βάζω και ένα βίντεο σχετικό με την νανοτεχνολογία, την οποία πολεμάνε εξίσου οι αντιδραστικοί, και το οποίο βίντεο μας προσφέρει το καπιταλιστικό reason magazine

FringeElements

  • Guest
Re: Βιοτεχνολογία
« Reply #3 on: November 30, 2012, 11:59:14 pm »
Ναι λοιπόν άκου πως έχει. Η καπιταλιστική αναδιάρθρωση είναι μια φράση χωρίς νόημα που εφευρίσκουν οι σοσιαλιστές, όπως η κοινωνική συναντίληψη και η προστασία του περιβάλλοντος.

Ο καπιταλισμός στην βάση της ελεύθερης αγοράς κάνει την ζωή μας καλύτερη. Αυτό γίνεται μέσα από την υποκειμενική κλίμακα αξιών και την ελεύθερη αγορά. Δεν μπορώ να σε κάνω να καταλάβεις πως δουλεύει η ελεύθερη αγορά γιατί πρέπει να είσαι άνθρωπος για να το καταλάβεις. Και εσύ δεν ξέρω αν είσαι άνθρωπος. Οπότε θα σου πω ότι ο καπιταλισμός παίρνει την λάσπη και την κάνει αγαθά, ικανοποίηση, την μετατρέπει σε έναν κόσμο μαγικό. Αυτό που λέει παραπάνω " Με ελάχιστη αρχική πρώτη ύλη τεράστια παραγωγή!" είναι αυτό που κάνει ο καπιταλισμός. Η λογική του προέκταση είναι η πλήρως αυτοματοποιημένη κοινωνία όπου εμείς καθόμαστε και οι μηχανές παράγουν τα πάντα για εμάς.

Αυτό όμως δεν είναι νομοτέλεια της φύσης, δεν πέφτει από τον ουρανό ούτε το φέρνει η ιστορία. Είναι βασισμένο στην ατομική ιδιοκτησία, όσο υπάρχει ατομική ιδιοκτησία τόσο ο άνθρωπος θα περνάει καλύτερα. Μόλις φύγει η ατομική ιδιοκτησία... σκατά.

Υπάρχουν όμως κάποιοι άνθρωποι που θέλουν τα σκατά. Οι σοσιαλιστές. Επειδή κατά το σύστημα της ατομικής ιδιοκτησίας κινδυνεύεις να χάσεις, αν είσαι σκατό στην ζωή σου θα χάσεις, θα πεθάνεις. Ο καπιταλισμός είναι μόνο για όσους μπορούν να σταθούν στα πόδια τους ως άτομα. Τα παράσιτα που ζουν εις βάρος άλλων ανθρώπων δεν επιβιώνουν στον καπιταλισμό. Έτσι οι άχρηστοι, αυτοί που δεν μπορούν να αντέξουν στον ανταγωνισμό βάσει της ατομικής ιδιοκτησίας, βρίσκουν δικαιολογίες για να σταματήσουν την όλη διαδικασία που μετατρέπει την λάσπη σε παλάτια: τον καπιταλισμό.

Έτσι εφευρίσκουν δικαιολογίες. Λένε π.χ. "ε σταματήστε να φτιάχνετε όλα αυτα τα ωραία μαζικά τεχνολογικά μαραφέτια γιατί με την ατομική ιδιοκτησία υπάρχει αλλοτρίωση". Η αλλοτρίωση είναι μια μπούρδα και μισή. Ο κόσμος ζει καλύτερα. Αλλά το παράσιτο, που βλέπει ότι οι ώρες του τελειώνουν βγάζει ένα σύνθημα ονόματι "αλλοτρίωση, στοπ στον καπιταλισμό" γιατί έχει χεσμένη την φωλιά του. Δεν σημαίνει κάτι η αλλοτρίωση. Περνάμε καλύτερα επί αλλοτρίωσης.

Το ίδιο είναι και με την κοινωνική συναντίληψη. Λέει το παράσιτο "σταματήστε τον καπιταλισμό επειδή χαλάτε την κοινωνική συναντίληψη, σταματήστε τον επειδή χαλάτε το περιβάλλον, σταματήστε τον επειδή τρομάξανε τα δελφίνια, σταματήστε τον επειδή δεν μας αρέσει η Κέιτυ Πέρυ, μας αρέσει ο τρολολολό".

Ε έτσι λέει το παράσιτο ότι "Ω σταματήστε τον καπιταλισμό γιατί ο καπιταλισμός μας οδηγεί στο εφιαλτικό σενάριο όπου με ελάχιστη αρχική πρώτη ύλη θα έχουμε τεράστια παραγωγή. Καταστροφή! Κίνδυνος Θάνατος! Κλείστε τα πυρηνικά εργοστάσια !" κτλ

Δεν είναι τίποτα κακό η βιοτεχνολογία, νανοτεχνολογία, εξόρυξη πλούτου, πυρηνική ενέργεια κτλ. Είναι πράγματα τα οποία τα χρησιμοποιεί ο κόσμος, αυθόρμητα, για να ζει καλύτερα και να προοδεύει και να ικανοποιείται και να είναι χαρούμενος. Είναι καλό.

Τώρα αν εσύ είσαι παράσιτο είναι λογικό να βλέπεις τον οικοδόμο να χτίζει ένα σπίτι και να τους λες "ε φασίστα τι κάνεις εκεί; Καπιταλιστική αναδιάρθρωση κάνεις; Όξω ρατσιστήηηη!"

bodiroga

  • Krasnoarmeyets (Φαντάρος)
  • Posts: 31
  • Φήμη 0
    • View Profile
Re: Βιοτεχνολογία
« Reply #4 on: December 01, 2012, 06:56:40 pm »
 Η καπιταλιστική αναδιάρθρωση είναι ο μετασχηματισμός της (κοινωνικής) παραγωγής στο καπιταλισμό. Χρησιμοποιείται από τον καπιταλιστή Φόρντ για να περιγράψει τον αντίκτυπο της εισαγωγής της πρώτης κινούμενης αλυσίδας συναρμολόγησης στην  μαζική παραγωγή των εργοστασίων του, με τους εργάτες σε σταθερές θέσεις και τις μηχανές σε μια συνεχή κίνηση ανάμεσά τους, και στην βιομηχανική παραγωγή γενικότερα.
  " Με ελάχιστη αρχική πρώτη ύλη τεράστια παραγωγή!" "Αυτό" το "κάνει" η τεχνολογία και το εκμεταλλεύεται ο καπιταλισμός. Αυτή είναι η φύση του, αυτή της εκμετάλλευσης και του παρασιτισμού. Τι είναι εκείνο που παράγει τον πλούτο, όχι μόνο τον ατομικό αλλά και τον συλλογικό / κοινωνικό(όπως τα τεχνολογικά ευρήματα); Το χρήμα, “από μόνο του”, οι εργοδότες “από μόνοι τους”, ή η εργασία;
 Αντιθέτως η ατομική ιδιοκτησία αποτελεί μια έννοια εφευρεμένη  από τους, ανά τους χρόνους, εκμεταλλευτές μας. Μπροστά στην αδυναμία των καπιταλιστών να δικαιολογήσουν ως έννοια αυτή την ζωτική, για την κυριαρχία τους, αφυσικότητα κρύβονται πίσω από το αστικό "δίκαιο" και από το αστικό κράτος και παρακράτος, που μέσω του μονοπωλίου της βίας, τους προστατεύει από τους πραγματικούς παραγωγούς του πλούτου, την εργατική τάξη.
 Θέματα ανταγωνισμού σε μία ταξική κοινωνία άνισων ευκαιριών δεν υφίσταται. Φράσεις του "στυλ"   "κινδυνεύεις να χάσεις" και "Περνάμε καλύτερα επί αλλοτρίωσης" δείχνουν το μέγεθος της καρκινικής επίδρασης που έχει αυτό το σύστημα στην κοινωνία (και ότι έχεις μικρό πουλί πέραν της μικρής νόησης).
 Ο κόσμος,ως δυναμική, δεν ταυτίζεται με την άποψη σου για αυτόν και ούτε με τον μικρόκοσμο του μυαλού σου. Διέπεται από νόμους αντικειμενικούς οι οποίοι όσον αφορά την ιστορική εξέλιξη και την πολιτική οικονομία έχουν καθοριστεί σε ικανοποιητικό επίπεδο από τον ιστορικό και διαλεκτικό υλισμό της μαρξιστικής φιλοσοφίας και της εξέλιξης της. Σύμφωνα με αυτή τη κοσμοθεωρία, φράσεις όπως "Ο κόσμος ζει καλύτερα" είναι αντιδραστικές και οπισθοδρομικές. Επειδή ζεις καλύτερα εσύ, η οικογένεια σου, η γειτονιά σου ή η "χώρα" σου, πράγμα αδύνατο σε ένα κράτος-έθνος βασισμένο στην εκμετάλλευση της εργασίας, δεν σημαίνει ότι ο κόσμος θα σταματήσει να εξελίσσεται, ούτε ότι ο ταξικός ανταγωνισμός θα σταματήσει να υφίσταται. Στόχος είναι η κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και η παραγωγή με βάση τις ανάγκες της εργατικής τάξης και όχι των κερδών των καπιταλιστών. Μέχρι να συμβούν αυτά κάθε μορφή τεχνολογίας λειτουργεί με αποκλειστικό κριτήριο το κέρδος των αφεντικών και την περαιτέρω εντατικοποίηση της ταξικής διαστρωμάτωσης. Ιδεαλιστικές μαλακίες του τύπου η τεχνολογία είναι "καλή" ή "κακή" δεν υφίστανται, όπως δεν υφίσταται κάποιο λογικό επιχείρημα στον δυϊστικό λόγο σου.
Διέγραψε την απάντηση σου με το βίντεο περί νανοτεχνολογίας για να μείνουν μόνο τα σχετικά με το θέμα
 
And your filthy inherited wealthyness
Is the only thing that stinks more than your arrogance
But today we`ll put an end to this
Cause today is saturday
Good old rich kid bashing day


http://www.youtube.com/watch?v=FXnmuwVN8L8

FringeElements

  • Guest
Re: Βιοτεχνολογία
« Reply #5 on: December 01, 2012, 08:59:53 pm »
Εγώ έχω μικρό πέος; Αν είχα μικρό πέος θα ήθελα ισότητα. Εσύ έχεις μικρό πέος.

Καπιταλιστική αναδιάρθρωση και μόλυνση του περιβάλλοντος είναι, το παραδέχεσαι λοιπόν, το ίδιο πράγμα. Κάτι αλλάζει και το ονομάζεις κάπως. Ε αυτό το κάπως όταν αλλάζει στον καπιταλισμό είναι προς όφελός μας.

Το αυτοκίνητο δηλαδή, δεν κάνει τα πράγματα χειρότερα, τα κάνει καλύτερα. Καλοπερνάμε με το αυτοκίνητο παρά χωρίς. Τώρα εσύ αν το ονομάζεις "εκμετάλλευση καπιταλιστική", το κάνεις επειδή είσαι μαλάκας. Με αυτό που λες "καπιταλιστική εκμετάλλευση" αναδιάρθρωση κτλ. προοδεύει η ανθρωπότητα.

Έπειτα λες πάλι την ίδια χιλιοειπωμένη μπαρούφα, ποιος παράγει τα αγαθά. Αν τα παρήγαγε η εργασία δεν είχε ανάγκη ο "προλετάριος" το κεφάλαιο. Άρα ΔΕΝ ΔΕΝ ΔΕΝ ΔΕΝ ΔΕΝ τα παράγει η εργασία τα αγαθά μόνη της. Τα παράγει ΚΑΙ ΚΑΙ ΚΑΙ η εργασία. Είναι απαραίτητο να υπάρχει κεφάλαιο. Το κεφάλαιο σημαίνει θυσίες. ΚΕΦΑΛΑΙΟ = ΘΥΣΙΑ. Δεν πέφτει από τον ουρανό το κεφάλαιο. Κάποιος πρέπει να θυσιάσει την ρευστότητά του, κάποιος πρέπει να αποταμιεύσει. Κάθε παρέκκλιση από το μοντέλο του καπιταλισμού όπου τα αγαθά ανήκουν στα άτομα και έτσι κάθε άτομο έχει κίνητρο να αποταμιεύσει, κάθε σύστημα που πάει να υπερβεί αυτήν την συμπαντική αναγκαιότητα είναι καταδικασμένο να δει το κεφάλαιό του να μένει πίσω από το κεφάλαιο του συστήματος της ελεύθερης αγοράς.

Η εργασία που κάνει η μάνα σου είναι αυτό "πηγαίνει στην δουλειά με το αμάξι, πατάει πλήκτρα και παίρνει πίπες." η εργασία που έκανε η μάνα του Σωκράτη ήταν αυτό "ξυπνάει από τα χαράματα, ματώνει τα πόδια της να πάει στο χωράφι, βγάζει κάλλους να μαζέψει τα πορτοκάλια, έρχεται το βράδυ καταϊδρωμένη κτλ."  Το πρώτο σύστημα βγάζει τεράστιο πλούτο, τηλεοράσεις, αυτοκίνητα, πλοία, αεροπλάνα, ψυγεία, φούρνους κτλ. Το δεύτερο σύστημα βγάζει μόνο πορτοκαλάδα. Η εργασία όχι μόνο δεν είναι ίδια, αλλά είναι πιο σκληρή και βγάζει λιγότερο πλούτο στην αρχαιότητα; Γιατί; Γιατί δεν υπήρχε κεφάλαιο. Θες κεφάλαιο. Και η βιοτεχνολογία, πυρηνικά, κτλ δεν είναι "εκμετάλλευση" είναι Κεφάλαιο! Και αντί να είσαι αντιδραστικός πρέπει να χαίρεσαι που στο μέλλον θα έχει η ανθρωπότητα ανέσεις που δεν έχεις εσύ τώρα, αρκεί να μην επικρατήσει η σκοταδιστική σου ιδεολογία, χαλάσει το Κεφάλαιο και γυρίσει την ανθρωπότητα 5.000 χρόνια πίσω.

Ναι στα πυρηνικά
Ναι στα μεταλλαγμένα
Ναι στην μόλυνση του περιβάλλοντος
Ναι στην εξαφάνιση των ζώων
Ναι στην βιοτεχνολογία/νανοτεχνολία/ζήτω η τεχνολογία
Ναι στην καπιταλιστική εκμετάλλευση και αναδιάρθρωση
Έτσι πηγαίνει μπροστά ο κόσμος. Έτσι παράγεται πλούτος. Όχι με ευχολόγια και γκούλαγκ!

bodiroga

  • Krasnoarmeyets (Φαντάρος)
  • Posts: 31
  • Φήμη 0
    • View Profile
Re: Βιοτεχνολογία
« Reply #6 on: December 01, 2012, 09:37:46 pm »

 Δεν βγάζουν νόημα αυτά που γράφεις και δεν καταλαβαίνεις τις έννοιες που πραγματεύομαι ...Ενδεικτικά αναφέρω ότι Και τα δυο παραδείγματα που αναφέρεις συμβαίνουν σε καταστάσεις ταξικής διαστρωμάτωσης, σαν και αυτή της καπιταλιστικής κοινωνίας, και η όποια διαφορά ή άνεση έχει εξασφαλιστεί ενδιάμεσα των δυο είναι αποτέλεσμα της ΕΡΓΑΣΙΑΣ και μόνο αυτής. Για τις υπόλοιπες βλακείες που γράφεις αρκεί να αναφερθεί ότι το σύστημα των γκουλάγκ και των σόβιετ, που απέχει πολύ από τις αρχές της εργατικής αυτονομίας όπως τέθηκαν παραπάνω, κατάφερε να μετατρέψει τη ρωσία των χωραφιών, των τουφεκιών και των καλυβών στη σοβιετική ένωση της μεγαλύτερης βιομηχανίας του κόσμου, της πυρηνικής ενέργειας και των ταξιδιών στο διάστημα μέσα σε 30 χρόνια ... Μάλλον και εκεί το κεφάλαιο και η "ελεύθερη" αγορα τα έκανε αυτά. Επειδή γενικά δεν τα "πιάνεις" εύκολα, σβήσε την ανάρτηση περί νανοτεχνολογίας ώστε να υπάρχει μια συνοχή στο τόπικ   
And your filthy inherited wealthyness
Is the only thing that stinks more than your arrogance
But today we`ll put an end to this
Cause today is saturday
Good old rich kid bashing day


http://www.youtube.com/watch?v=FXnmuwVN8L8

FringeElements

  • Guest
Re: Βιοτεχνολογία
« Reply #7 on: December 02, 2012, 11:07:08 am »
Ρε μαλάκα πείναγε ο κόσμος. Όταν το άτομο δεν έχει κίνητρο να αποταμιεύσει και όταν δεν υπάρχουν τιμές για να γίνει οικονομικός υπολογισμός το κεφάλαιο φθίνει. Το κεφάλαιο θα είχε τελειώσει το 1924 αν δεν είχε γίνει στροφή προς μια οικονομία 70-30 σοσιαλιστική. Σήμερα είναι 50-50 η οικονομία και ο κόσμος παρά την κρίση τρώει με 10 μασέλες. Εγώ μιλάω για μια οικονομία 0-100 σοσιαλιστική.

Όλοι οι ηγέτες σου το λένε ότι θα πεινάσει ο κόσμος όταν εφαρμοστούν οι πολιτικές τους. Ο ΝΓΜ, η Παπαρήγα σου λένε ο δρόμος (που πρέπει να πάρουμε) είναι δύσκολος, θα πέσει πείνα. Χθες το είπε ο ΝΓΜ στο extra3. Εσύ υποστηρίζεις ότι ο σοσιαλισμός παράγει περισσότερο κεφάλαιο ή αγαθά από τον καπιταλισμό;

Ούτε εσύ δεν το πιστεύεις αυτό. Γνωρίζεις ότι οι πολιτικές σου διαλύουν το κεφάλαιο. Απλά είσαι ψυχοπαθής και είσαι διατεθειμένος να δεις τον λαό να πεινάει για να βρεις απάγκιο στον κολλεκτιβισμό από την σκληρή και αδυσώπητη αλήθεια του ανταγωνισμού που σε έχει εξευτελίσει.

Άκου εκεί ο σοσιαλισμός παράγει περισσότερο κεφάλαιο! Ότι ανάπτυξη υπήρχε στον σοσιαλισμό έγινε με εισαγόμενα μηχανήματα. Δεν πάμε καλά καθόλου εδώ μέσα...

bodiroga

  • Krasnoarmeyets (Φαντάρος)
  • Posts: 31
  • Φήμη 0
    • View Profile
Re: Βιοτεχνολογία
« Reply #8 on: December 02, 2012, 05:39:54 pm »
http://www.worldhunger.org/articles/Learn/world%20hunger%20facts%202002.htm
 Ακόμα πεινάει ο κόσμος ηλίθιε, κόσμος που σίγουρα δεν θα πείναγε επί Σοβιετικής Ένωσης. Η στροφή που έγινε στη παγκόσμια οικονομία εκείνη τη περίοδο,αν αναφέρεσαι στις θεωρίες του Κέινς, είναι καπιταλιστική- και έχει να κάνει με το διαχωρισμό των οικονομιών σε οικονομίες επένδυσης(Κίνα,Ινδία,Νότια Αφρική) και οικονομίες κατανάλωσης(Αμερική,Ευρωζώνη). Απλά και βασικά πράγματα για όποιον κατανοεί στο ελάχιστο πολιτική οικονομία και δεν πιστεύει,σαν ηλίθιος, ότι μπορεί να υπάρξει οτιδήποτε σοσιαλιστικό σε οικονομία ελεύθερης αγοράς.
Παράδειγμα κενσυανικής προσέγγισης στο σημερινό καπιταλιστικό σύστημα (http://www.zerohedge.com/news/2012-11-22/whither-china-end-extrapolation)
 Αν πάλι εννοείς τη σοβιετική στροφή στα 5ετή πλάνα, δεν τίθεται θέμα ποσοστιαίας προσέγγισης του σοσιαλισμού/καπιταλισμού. Είναι θεμελιώδης και γνωστό τοις πάσι (εσύ είσαι "ξεχωριστή" περίπτωση βλακείας) ότι ο μετασχηματισμός της κοινωνικής παραγωγής και του οικονομικού προγραμματισμού σε μια ταξική κοινωνία είναι διαδικασία διαλεκτική(τι σου λέω τώρα...)και δεν συμβαίνει από την μία στιγμή στην άλλη ή όπως έλεγε ο λένιν "1 βήμα εμπρός,2 βήματα πίσω". Σε αυτό το στοιχείο κρίθηκε και η πορεία του εγχειρήματος, καθώς στη πάροδο του χρόνου επικράτησαν οι συντηρητικές δυνάμεις και είχαμε καπιταλιστική παλινόρθωση(πολύ πριν το 1990).
Οι πολιτικές που "ευαγγελίζομαι" προσωπικά λοιπόν (πάμε πάλι μπάς και καταλάβεις) δεν αποδέχονται το ρόλο του κεφαλαίου, θεωρούν μοναδικό παραγωγό του πλούτου την εργατική τάξη και, δώσε βάση, τον ρόλο του καπιταλισμού(κεφαλαίου) στην κοινωνική παραγωγή(εδώ βάλε αγαθά,υπηρεσίες,τεχνολογικά ευρήματα,επιστημονική έρευνα κλπ) παρασιτικό και εκμεταλλευτικό. Το ότι αυτές οι συνθήκες, η εκμετάλλευση της εργασίας των πολλών από τους λίγους και η απομάκρυνση των παραγωγικών δυνάμεων (ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ) από τα μέσα παραγωγής και τα παράγωγα της εργασία της, συντελούνται σε παγκόσμιο επίπεδο (ναι, λυπάμαι, όλος ο πλανήτης "έχει" καπιταλισμό ανεξαρτήτως του τι όνομα δίνει στην "ιδεολογία" του ο Μιχαλολιάκος ή ο Ομπάμα) αποκλείουν  a priori  οποιαδήποτε σοσιαλιστική πρακτική ή την επιτυχία της.

http://en.wikipedia.org/wiki/Obninsk_Nuclear_Power_Plant
http://en.wikipedia.org/wiki/Nuclear_icebreaker
http://en.wikipedia.org/wiki/Salyut_program
http://en.wikipedia.org/wiki/Luna_9
http://en.wikipedia.org/wiki/Vostok_1
http://en.wikipedia.org/wiki/Lunokhod_programme
Ενδεικτικά αναφέρονται κάποιες (1%) από τις Σοβιετικές "ανακαλύψεις" (χα!και καλά...) οι οποίες όπως μάθαμε σήμερα βασίστηκαν σε εισαγόμενα μηχανήματα από την ... Σοβιετική δημοκρατία του άλφα κενταύρου (η οποία εφάρμοζε κρατικό καπιταλισμό και λόγω κεφαλαίου,δίχως να εργαστεί ούτε ένας εξωγήινος, κατάφερε να αναπτύξει διαστημική τεχνολογία. Έτσι, μόνο με κομμάτια χαρτί και "αόρατο" χέρι (χερούκλα) της αγοράς ... Όντως δεν πάτε καθόλου καλά εδώ μέσα
And your filthy inherited wealthyness
Is the only thing that stinks more than your arrogance
But today we`ll put an end to this
Cause today is saturday
Good old rich kid bashing day


http://www.youtube.com/watch?v=FXnmuwVN8L8

Pepe the Frog

  • Marshal of the Soviet Union
  • ***********
  • Posts: 3032
  • Φήμη 4
    • View Profile
Re: Βιοτεχνολογία
« Reply #9 on: December 02, 2012, 06:23:15 pm »
Ωραία όλα αυτά παιδιά, όμως τι σχέση έχουν με την βιοτεχνολογία;

bodiroga

  • Krasnoarmeyets (Φαντάρος)
  • Posts: 31
  • Φήμη 0
    • View Profile
Re: Βιοτεχνολογία
« Reply #10 on: December 02, 2012, 07:02:28 pm »
Ωραία όλα αυτά παιδιά, όμως τι σχέση έχουν με την βιοτεχνολογία;
Έχει γαμηθεί το θέμα εντελώς΄ έχεις δίκιο, αν και το θέμα ουσιαστικά είναι ο ρόλος της βιοτεχνολογίας στην καπιταλιστική αναδιάρθρωση(και αυτό "γαμημένο" επίσης)
And your filthy inherited wealthyness
Is the only thing that stinks more than your arrogance
But today we`ll put an end to this
Cause today is saturday
Good old rich kid bashing day


http://www.youtube.com/watch?v=FXnmuwVN8L8

FringeElements

  • Guest
Το θέμα δεν είναι η βιοτεχνολογία καθόλου. Το θέμα είναι το κάθε τι που είναι καλό, όπως η βιοτεχνολογία, πρέπει να το παρουσιάσετε ως κακό, για να βγείτε στην εξουσία. Το θέμα είναι ότι προσπαθείτε με λεκτική δεξιοτεχνία, την οποία δεν έχετε, να παρουσιάσετε την στροφή σε κάτι που αποδεδειγμένα είναι καταστροφικό και μίζερο ως αναγκαιότητα και πρόοδο.

Αν ήσασταν καθεστώς θα λέγατε άλλα. Για παράδειγμα η παραπάνω ανάλυση δεν μπορεί να αναφέρεται στην Β.Κορέα. Αν η Βόρεια Κορέα, που πάλι δεν έχει να φάει, είχε προσπαθήσει να αγγίξει έστω και λίγο το θέμα βιοτεχνολογία τότε θα παρουσιαζόταν ως αλληλένδετη με τον σοσιαλισμό.

Συνεπώς το θέμα είναι ο καπιταλισμός και όχι η βιοτεχνολογία. Αυτό αλλάζει και αυτό μετράει. Η βιοτεχνολογία σε κάθε περίπτωση είναι κάποιοι επιστημονικοί όροι με τους οποίους ούτε ασχολείστε, ούτε τους κατανοείτε. Είχα δει σε ένα ντοκιμαντέρ για την διαχείριση αποβλήτων πως μπορούν να χρησιμοποιηθούν αυτά, τα λύματα, για να φτιάξουν στέρεες ουσίες (κάτι σαν πλαστικά) ή ενέργεια με την καύση τους. Το θέμα είναι πως φτιάχνουμε ενέργεια από τα σκατά ή το ποιος βρίσκεται στην εξουσία και σε ποιον ανήκει η ενέργεια (και ο κόσμος ολόκληρος);

Και η Ελλάδα μπορεί να φτιάξει ένα διαστημόπλοιο. Αν ήταν ο κάθε boditroba δικτάτορας θα μπορούσε να βάλει μια υπογραφή, να μπουν 2-3 χαράτσια και να φτιαχτεί ένα διαστημόπλοιο. Η Ελλάδα τότε, σύμφωνα με τα λεγόμενα των ανθρώπων που νομίζουν ότι κάποτε θα πληρωθούν για να διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα, θα ήταν  "το κάστρο της παραγωγικής εργατικής οικονομίας απέναντι στον παρασιτισμό του εκμεταλλευτικού καπιταλιστικού συστήματος και η ζωντανή απόδειξη ότι η ιστορική πρόοδος βασίζεται πάνω στην θεμέλια λίθο της σχεδιασμένης ταξικής συνειδητοποιημένης πάλης για αλληλεγγύη και ενότητα".

Αυτό όμως που θα είχε γίνει είναι σπατάλη πλούτου και άγνοια ή συνειδητή παράβλεψη του οικονομικού υπολογισμού. Για να φτιαχτεί ένα διαστημόπλοιο υπάρχει ένα κόστος ευκαιρίας. Δεν φτιάχνονται άροτρα, εργοστάσια αναψυκτικών, τηλεοράσεων, αυτοκινήτων κτλ. Χρήσιμο κεφάλαιο καταστρέφεται για να φτιαχτεί άχρηστο. Έτσι η χρησιμότητα, η ικανοποίηση, το καλό που απολαμβάνει ο κόσμος φθίνει. Πράγμα που δεν θα συνέβαινε σε μια ελεύθερη οικονομία γιατί κανείς δεν θα έβαζε τα χρήματά του εθελοντικά στο να φτιαχτεί κάτι το οποίο δεν ικανοποιεί βασικότερες μη ικανοποιημένες ανάγκες.

Και εγώ θα μπορούσα να πω ότι η ελεύθερη αγορά είναι "το κάστρο της παραγωγικής εργατικής οικονομίας απέναντι στον παρασιτισμό του εκμεταλλευτικού σοσιαλιστικού συστήματος και η ζωντανή απόδειξη ότι η ιστορική πρόοδος βασίζεται πάνω στον ατομικό ανταγωνισμό και την αμοιβαία συνεργασία των οικονομούντων ατόμων". Η ζωή όμως και όλα όσα υπάρχουν γύρω μας είναι εργασία και σκέψη, είναι θυσία και εξέλιξη, δεν είναι πασαρέλα δημαγωγίας. Αν οι λέξεις ήταν πλούτος οι σοσιαλιστές θα ήταν πλούσιοι, είναι όμως το .

Αυτά υπάρχουν στην θεωρία. Μια θεωρία από μόνη της δεν σημαίνει κάτι.

Το litmus test, η απόδειξη της θεωρίας, είναι ότι ο κόσμος προσπαθούσε με κάθε τρόπο και ακόμα το κάνει και θα το κάνει πάντα, να διαφύγει από αυτά τα καθεστώτα τα οποία εσείς υποστηρίζετε και να έρθει στα καθεστώτα τα οποία εγώ υποστηρίζω. Συνεπώς το να "λες" ότι το καλό του κόσμου είναι η δικιά σου θεωρία, δεν λέει τίποτα. Χρειάζεται απόδειξη, μέσα από τον αληθινό κόσμο, όχι από τους αριθμούς, αλλά με πράξεις. Γιατί δεν πας στην Κούβα, γιατί δεν πας στην Β.Κορέας; Γιατί υπάρχει κόσμος που πάει στο εξωτερικό σε χώρες με λιγότερο σοσιαλισμό και όχι το αντίθετο; Γιατί οι ελεύθερες οικονομίες έχουν πιο καλές αποδόσεις από τις κλειστές; Γιατί οι χαζοί άνθρωποι βγάζουν λιγότερα από τους έξυπνους και γιατί οι φτωχοί ζηλεύουν περισσότερο από τους πλούσιους;

Μπορείς να βρεις χίλιες θεωρίες να δείξεις πόσο λάθος είμαι. Αλλά δεν μπορείς να αποφύγεις την πραγματικότητα που είναι ότι η πραγματικότητα με καθιστά αληθή. Αργά ή γρήγορα θα καταρρεύσεις, θα φυλακιστείς στα ίδια σου τα γκούλαγκ και θα καείς στα κρεματόρια που έφτιαχνες για εμάς. Το ψέμα δεν ζει πολύ για να πεθάνει. Το να λες ότι "ο κόσμος έτρωγε πίσω από το παραπέτασμα" βλάπτει σοβαρά την υγεία σου..

bodiroga

  • Krasnoarmeyets (Φαντάρος)
  • Posts: 31
  • Φήμη 0
    • View Profile
Μεγάλε δεν θα είχα πρόβλημα να συζητάγαμε το θέμα/τα θέματα που έχουν τεθεί μέχρι να εξαντληθούν οι απόψεις και των δύο. Όμως, με έχει κουράσει η έλλειψη επιχειρημάτων και η συλλογιστική σου. Θα προσπαθήσω να σου δώσω μια τελευταία απάντηση και μετά ας περιοριστούμε στα σχετικά με το θέμα (μιας και έχουμε ξεφύγει). Όσον αφορά τα "γιατί" που ρωτάς, έχω διατυπώσει την άποψη μου (στα τέτοια σου...)
Quote
ότι αυτές οι συνθήκες, η εκμετάλλευση της εργασίας των πολλών από τους λίγους και η απομάκρυνση των παραγωγικών δυνάμεων (ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ) από τα μέσα παραγωγής και τα παράγωγα της εργασία της, συντελούνται σε παγκόσμιο επίπεδο αποκλείουν  a priori  οποιαδήποτε σοσιαλιστική πρακτική ή την επιτυχία της.
Όσον αφορά αυτά που αναφέρεις για βιοτεχνολογία και το "ποιόν" της. Δεν απάντησα σε αυτό το παραλήρημα σου από την πρώτη φορά, διότι αδυνατώ να πιστέψω ότι μπορεί να υπάρχει άνθρωπος που να κρίνει την τεχνολογία ως "καλή" ή "κακή". Δεν μπορείς να κρίνεις ένα στοιχείο έξω από το περιβάλλον του διότι αποτελεί προϊόν του. Έτσι δεν μπορείς να κρίνεις την τεχνολογία και την επιστημονική έρευνα εκτός των διαδικασιών στις οποίες εφαρμόζονται και των φασμάτων στα οποία εκτείνονται. Η δυϊστική λογική είναι μόνο για την τηλεόραση,το γήπεδο και για αυτούς που πιστεύουν σε θρησκείες.
 Έπειτα μας λες ότι η Σοβιετική Ένωση παρήγαγε τεχνολογία και αγαθά με εισαγόμενα μηχανήματα. Εγώ σου παρέθεσα ένα απειροελάχιστο δείγμα των τεχνολογιών και των μηχανημάτων που αναπτύχθηκαν στην Σοβιετική ένωση πριν από τον υπόλοιπο κόσμο. Εσύ στη συνέχεια αυτοαναιρούμενος μας είπες ότι και η Ελλάδα θα μπορούσε να αγοράσει διαστημόπλοιο. Αυτοί όμως, ούτε αυτό δεν αξιώθηκες να διαβάσεις, δεν τα αγοράσανε (εκτός και αν πιστεύεις σε εξωγήινους) γιατί ούτε στον καπιταλιστικό παράδεισο της Αμερικής δεν έβρισκες τέτοιο προϊόν.
Quote
Obninsk Nuclear Power Station, was built in the "Science City" of Obninsk, about 110 km southwest of Moscow. It was the first civilian nuclear power station in the world.
Quote
Luna 9 (E-6 series, N.13) was an unmanned space mission of the Soviet Union's Luna program. On February 3, 1966 the Luna 9 spacecraft was the first spacecraft to achieve a soft landing on the Moon, or any planetary body other than Earth, and to transmit photographic data to Earth.
Quote
Vostok 1 (Russian: Восток-1, East 1 or Orient 1) was the first spaceflight in the Vostok program and the first human spaceflight in history.
Από το υπόλοιπο παραλήρημα σου μπορώ να πω ότι αντλείται μία ελπίδα για το μέλλον (αν και με τη γενικότερη συλλογιστική σου, σε καθεστώς εργατικής αυτονομίας, θα ήσουν με τους "ο καθένας σύμφωνα με τις ανάγκες του" και θα σε στηρίζαμε οι υπόλοιποι που θα ήμασταν στους "ο καθένας σύμφωνα με τις δυνατότητες του"


Συνεπώς το θέμα είναι ο καπιταλισμός και όχι η βιοτεχνολογία. Το θέμα είναι (ποιός ερευνά,εργάζεται και καινοτομεί για) φτιάχνουμε ενέργεια από τα σκατά ή το ποιος βρίσκεται στην εξουσία ( και υφαρπάζει την υπεραξία των προαναφερθέντων προς ίδιον όφελος ) και σε ποιον ανήκει η ενέργεια (και ο κόσμος ολόκληρος);




 Η ζωή όμως και όλα όσα υπάρχουν γύρω μας είναι εργασία και σκέψη, είναι θυσία και εξέλιξη, δεν είναι πασαρέλα δημαγωγίας.(Πουθενά κεφάλαιο -χρήμα .. ΑΓΝΟΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ)

« Last Edit: December 04, 2012, 01:20:11 am by bodiroga »
And your filthy inherited wealthyness
Is the only thing that stinks more than your arrogance
But today we`ll put an end to this
Cause today is saturday
Good old rich kid bashing day


http://www.youtube.com/watch?v=FXnmuwVN8L8

FringeElements

  • Guest
Το να μου αναφέρεις μια "τεχνολογία" που εφευρέθηκε στο παραπέτασμα είναι επιχείρημα που αναιρεί ότι η όποια ανάπτυξη στο παραπέτασμα στηρίχθηκε σε εισαγωγές; Αναιρεί ότι η όποια ανάπτυξη ήταν αντιορθολογική και ο λαός πεινούσε;

Δηλαδή αν σου πω ότι ένα κινητό πρόσφατα εφευρέθηκε στην Ελλάδα σημαίνει ότι απέδειξα ότι η Ελλάδα από το 1974 μέχρι σήμερα είναι εξαγωγός υψηλής τεχνολογίας; Ή ότι τα βασικά τεχνολογικά προϊόντα π.χ. αμάξια, ψυγεία, κουζίνες, μέσα μεταφοράς, τραίνα, συστήματα επικοινωνίας τα οποία χρησιμοποιούμε είναι αποκύημα της εργασίας του υπερήφανου ελληνικού λαού;

Το πρόγραμμα λούνα π.χ. που ένας Θεός ξέρει πόσους τόνους τροφίμων, πόσες χιλιάδες αμάξια, πόσα χιλιόμετρα δρόμων θα είχαν παραχθεί αν είχαν χρησιμοποιηθεί εκεί τα εκατομμύρια εργατοώρες, αποδεικνύει ότι οι σκλάβοι του σοβιετικού καθεστώτος είχαν να φάνε; Αποδεικνύει ότι είχαν τους ίδιους δρόμους με τους Αμερικάνους; Αποδεικνύει ότι είχαν αυτοκίνητα ή πλυντήρια ή σπίτια;

Και επειδή είχαν να φάνε όλοι ήθελαν να πάνε στην Αμερική όπου οι συνθήκες ήταν χειρότερες και κανείς δεν ήθελε να πάει στο παραπέτασμα όπου οι συνθήκες ήταν καλύτερες;

Αυτό ήταν μια πρόταση από τις 50 παραπάνω. Αυτό είναι το κύριο επιχείρημα. Χαίρομαι που σε φέρνω σε τόσο δύσκολο σημείο Ούτε τον εαυτό σου δεν μπορείς να πείσεις...

bodiroga

  • Krasnoarmeyets (Φαντάρος)
  • Posts: 31
  • Φήμη 0
    • View Profile
Το να μου αναφέρεις μια "τεχνολογία" που εφευρέθηκε στο παραπέτασμα είναι επιχείρημα που αναιρεί ότι η όποια ανάπτυξη στο παραπέτασμα στηρίχθηκε σε εισαγωγές; Αναιρεί ότι η όποια ανάπτυξη ήταν αντιορθολογική και ο λαός πεινούσε.

 Εγώ σου παρέθεσα ένα απειροελάχιστο δείγμα των τεχνολογιών και των μηχανημάτων που αναπτύχθηκαν στην Σοβιετική ένωση πριν από τον υπόλοιπο κόσμο.
Δηλαδή αν σου πω ότι ένα κινητό πρόσφατα εφευρέθηκε στην Ελλάδα σημαίνει ότι απέδειξα ότι η Ελλάδα από το 1974 μέχρι σήμερα είναι εξαγωγός υψηλής τεχνολογίας; Ή ότι τα βασικά τεχνολογικά προϊόντα π.χ. αμάξια, ψυγεία, κουζίνες, μέσα μεταφοράς, τραίνα, συστήματα επικοινωνίας τα οποία χρησιμοποιούμε είναι αποκύημα της εργασίας του υπερήφανου ελληνικού λαού;
Quote
http://en.wikipedia.org/wiki/Soviet_inventors
Και επειδή είχαν να φάνε όλοι ήθελαν να πάνε στην Αμερική όπου οι συνθήκες ήταν χειρότερες και κανείς δεν ήθελε να πάει στο παραπέτασμα όπου οι συνθήκες ήταν καλύτερες;
http://www.worldhunger.org/articles/Learn/world%20hunger%20facts%202002.htm
 Ακόμα πεινάει ο κόσμος ηλίθιε, κόσμος που σίγουρα δεν θα πείναγε επί Σοβιετικής Ένωσης...
 Το ότι αυτές οι συνθήκες, η εκμετάλλευση της εργασίας των πολλών από τους λίγους και η απομάκρυνση των παραγωγικών δυνάμεων (ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ) από τα μέσα παραγωγής και τα παράγωγα της εργασία της, συντελούνται σε παγκόσμιο επίπεδο (ναι, λυπάμαι, όλος ο πλανήτης "έχει" καπιταλισμό ανεξαρτήτως του τι όνομα δίνει στην "ιδεολογία" του ο Μιχαλολιάκος ή ο Ομπάμα) αποκλείουν  a priori  οποιαδήποτε σοσιαλιστική πρακτική ή την επιτυχία της.
Όλα τα ηλίθια επιχειρήματα σου και οι διάφορες "κωλοτούμπες" έχουν απαντηθεί ήδη... Χαίρεσαι που με φέρνεις σε δύσκολη θέση λόγω της
Quote
έλλειψη επιχειρημάτων και η συλλογιστική σου
Αυτό αποδεικνύει την παρασιτική φύση της καπιταλιστικής ηθικής και ιδεολογίας, ενώ το ότι το παραδέχεσαι δείχνει τη ψυχοπάθεια και την αντικοινωνικότητα σου.Τώρα τρέχα με την ουρά στα σκέλια ...  ;D
And your filthy inherited wealthyness
Is the only thing that stinks more than your arrogance
But today we`ll put an end to this
Cause today is saturday
Good old rich kid bashing day


http://www.youtube.com/watch?v=FXnmuwVN8L8

FringeElements

  • Guest
Η τοποθέτησή μου ήταν το θέμα δεν αφορά την βιοτεχνολογία αλλά την χρησιμοποιεί ως αφορμή για έναν αφορισμό του καπιταλισμού.

Αρχικά το αρνήθηκαν και οι δυο λέγοντας να μην ξεφύγουμε από το θέμα το οποίο υποτίθεται ήταν η βιοτεχνολογία.

Κατά την συνέχεια επειδή τίποτα σχετικό με την βιοτεχνολογία δεν αναφέρθηκε και δεν έχει αναφερθεί μέχρι τώρα παραδέχτηκε ότι "δεν μπορείς να κρίνεις την τεχνολογία και την επιστημονική έρευνα εκτός των διαδικασιών στις οποίες εφαρμόζονται και των φασμάτων στα οποία εκτείνονται"

Που σημαίνει ότι το θέμα δεν είναι η τεχνολογία αλλά οι "διαδικασίες" και τα "φάσματα". Δηλαδή ο αφορισμός του καπιταλισμού και η εξύμνηση των γκούλαγκ. Όχι η βιοτεχνολογία. 0-1


Ερώτησα: Πως γίνεται να υποστηρίζεις ότι ο σοσιαλισμός είναι καλύτερος από τον καπιταλισμό αφού και στην θεωρία είναι αβάσιμος (έλλειψη οικονομικού υπολογισμού) και στην πράξη κρίθηκε ανεπαρκής;
Απάντησε (στο δεύτερο σκέλος): Ο σοσιαλισμός δεν ήταν στην πράξη ανεπαρκής αλλά είχε την ίδια ή μεγαλύτερη τεχνολογική πρόοδο με τον καπιταλισμό.
Ερώτησα: Πως γίνεται αυτό αφού όλος ο κόσμος ξέρει ότι στον σοσιαλισμό πεινούσαν, ότι δεν είχαν συγκρίσιμα με τα καταπιλιστικά αμάξια, ψυγεία, δρόμους κτλ.
Απάντησε: Είχαν διαστημόπλοια. (Λες και οι Αμερικάνοι δεν είχαν...)
Είπα: Το γεγονός ότι είχαν διαστημόπλοια δεν αναιρεί το γεγονός ότι δεν είχαν να φάνε αλλά, αντιθέτως, ενισχύει το επιχείρημά μου αφού πολύτιμες εργατοώρες χρησιμοποιούνταν στα διαστημόπλοια και όχι στην ανάγκες του κόσμου (οι οποίες θα φαινόταν σε ένα σύστημα αγοράς)
Είπε: Διαστημόπλοια
Είπα: Τρίχες
Είπε:http://en.wikipedia.org/wiki/Soviet_inventors
Είδα εκεί μέσα: Sergey Brin, γεννηθείς το 1973, Εβραίος. Εφευρέτης της μηχανής αναζήτησης του google. Από μικρή ηλικία η οικογένειά του αναγκάστηκε να μεταναστεύσει στις ΗΠΑ, γιατί καίτοι δεν υπήρχε επίσημη αντισημιτική πολιτική στο παραπέτασμα, το καθεστώς έκανε διακρίσεις σε βάρος τως εβραίων. Λόγια του ιδίου. Άλλος εφηύρε αυτό το πράγμα και τον βάλανε και στην λίστα. Άλλος την ρωσική σαλάτα. Άλλος την βότκα. Ενώ οι μισοί έχουν και την Αμερικανική σημαία από κάτω, επειδή έφυγαν κακήν κακώς από την χώρα του σκοταδισμού.

Τι άλλη απόδειξη θέλει ένας αμερόληπτος αναγνώστης για να καταλάβει ότι η επιστήμη στην σοβιετία έβγαινε με το τσιγκέλι και αυτό οφειλόταν στην αντιεπιστημονική και σκοταδιστική πολιτική της;

0-2.