Author Topic: Rothbard: "We must therefore conclude that we are not anarchists"  (Read 835 times)

0 Members and 0 Guests are viewing this topic.

mistermax

  • Marshal of the Soviet Union
  • ***********
  • Posts: 3917
  • Φήμη -17
    • View Profile
Αυτό που χαρακτηρίζεις σημερινό αναρχισμό είναι παρακλάδι του Κράτους και σε καμία περίπτωση δεν υποστηρίζει την κατάργηση κάθε εξουσίας, αφού ασπάζεται, πρώτα και κύρια, την Κρατική θεσμική εξουσία.

Η έννοια της εξουσίας, ετυμολογικά, στα ελληνικά, έχει να κάνει με κάτι το οποίο επιβάλλεται απ'έξω. Το αντίστοιχο στα αγγλικά θα ήταν power, αλλά όχι με την έννοια της δύναμης γενικά, αλλά με την έννοια της δύναμης που ασκείται από τον έναν άνθρωπο στον άλλο.

Κάποια από αυτήν τη δύναμη δεν γίνεται να καταργηθεί. Π.χ. όταν μια όμορφη γυναίκα γεννιέται όμορφη, ασκεί μια δύναμη στο άλλο άτομο. Θα μπορούσε κανείς να φανταστεί ένα καθεστώς σαν αυτό που περιγράφεται στο Facial Justice το οποίο να αποτρέπει αυτήν τη φυσική ανισότητα από το να ασκήσει τη δύναμή της στα υπόλοιπα άτομα, αλλά το μέσο θα αναιρούσε τον σκοπό. Η επιβολή ενός τέτοιου συστήματος θα ήταν απείρως μεγαλύτερη εξωτερική δύναμη στα άτομα από αυτήν την οποία ασκεί μια όμορφη γυναίκα στους άντρες. Επομένως δεν γίνεται να καταργηθεί η εξ-ουσία, γιατί πάντα τα άτομα θα αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Οι νόμοι, οι νόρμες, οι περιστάσεις υπό τις οποίες αλληλεπιδρούν τα άτομα όμως, αυτήν τη στιγμή, μας δίνονται ως ένα έτοιμο σχέδιο. Το Κράτος ορίζει τους νόμους, το πολίτευμα, τον τρόπο παραγωγής, το επιτρεπτό ή όχι της κάθε συμπεριφοράς και έκφρασης κ.ο.κ. Όλα αυτά είναι οι θεσμοί, οι οποίοι δεν ασκούνται από κάποιο άτομο συγκεκριμένα, είναι απρόσωποι. Η κατάργηση της υπαγωγής του ατόμου στους θεσμούς και η απελευθέρωσή του έτσι ούτως ώστε να επιλέγει αυτό όλα εκείνα τα οποία τώρα του επιβάλλονται από το Κράτος είναι το μέγιστο δυνατό που μπορεί κάποιος να καταργήσει από την εξουσία, χωρίς να ασκήσει επιπρόσθετη εξουσία ο ίδιος.

Ο πηρύνας της αναρχικής σκέψης επομένως πρέπει να περιοριστεί σε θεσμούς. Μόνο έτσι μειώνουμε την εξουσία και ενδυναμώνουμε την ισχύ της κυριαρχίας του ατόμου μέσα στη σφαίρα επιρροής του, το οποίο αποκαλούμε ελευθερία. Εάν επεκτείνουμε τις προσπάθειές μας σε μη απρόσωπες αρχές, ασκούμε εμείς εξουσία, τουλάχιστον ίδια ή χειρότερης μορφής (θεσμική), από εκείνη την οποία καταπολεμάμε.

Δλδ αν παει καποιος και με βια σκλαβώσει μια αλλη οικογένια, αλλα το κανει μη θεσμικά, αυτό ειναι οκ για τους "αναρχικο"-καπιταλιστες. Τοσο γελοία είναι τα επιχειρήματα σου.

Το αν ειναι μια γυναικα ειναι ομορφη ή οχι, εκτος απο υποκειμενικό, εινια ασχετο με την δυναμη πάνω στους άλλους. Δεν τους εξαναγκάζει σε τίποτα. Και κυρίως δεν ειναι εξουσία η ομορφιά. Απο τον καθένα εξαρταται πως θα πραξει απεναντι στην ομορφια, στην ελευθερη του βούληση. Ομως σε συνθηκες σκλαβιάς- δλδ κρατος ή καπιταλισμό- η συμπεριφορά σου ειναι εντος δεδομένου πλαισιου.

Αναρωτιέμαι άλλο παραλογισμο θα φερετε στο τραπέζι για να υποστηρίξετε τα εξωφρενικά σας πιστεύω.

Το μόνο που έχουν οι αναρχικοί κομμουνιστές είναι ότι κάπου κάποιος έγραψε μία φυλλάδα με όνομα Le Libertaire.

Αν είναι πρωτοπόροι σε ένα πράγμα οι κομμουνιστές, αυτό είναι το να επινοούν νέα ονόματα για την ίδια μαλακία που τους δέρνει εδώ και πέντε αιώνας (αυτό θα το πιάσει μόνο ο Fringe που έχει διαβάσει επί του θέματος).

Αναβαπτιστές
Θαβωρίτες
Χουσσίτες
Ουτοπιστές Σοσιαλιστές
Μαρξιστές
Αναρχικοί κομμουνιστές
Ελευθεριακοί κομμουνιστές
Ελευθεριακοί μαρξιστές
Ελευθεριακοί σοσιαλιστές

Εν ολίγοις, για κάθε προϊόν αυνανισμού που παράγουν κάθε 10-20 χρόνια οι σοσιαλιστές, θέλουν αμέσως να έχουν το μονοπώλιο της λέξης. Φυσικά πνευματικά δικαιώματα μπορούν να υφίστανται μόνο με κράτος. Και έχω δει και κάτι σούργελα με διδακτορικά (κυριολεκτικά) να επικαλούνται ΚΡΑΤΙΚΗ νομοθεσία πνευματικων δικαιωμάτων. Τα δίποδα αυτά είναι για τα πανηγύρια.

Ωστόσο γιατί αλλάζουν συνέχεια τα ονόματά τους; Γιατί έχουν τόσα συνώνυμα ή σχεδόν συνώνυμα όταν μπορούν να περιγράψουν αυτό το πράγμα με μία ευρεία λέξη, σοσιαλισμός; Γιατί πολύ απλά οι ιδέες τους πηγαίνουν άκλαφτες κάθε μερικά χρόνια και, επειδή είναι εντελώς βλήματα για να αλλάξουν μυαλά και να καταλήξουν σε άλλα συμπεράσματα, αποφασίζουν να κρατήσουν τα ίδια συμπεράσματα, τις ίδιες μεθοδολογίες, τις ίδιες ΜΠΟΥΡΔΟΛΟΓΙΕΣ και απλά να αλλάζουν το περιτύλιγμα, δηλαδή το όνομα.

Εμφανίστηκε και το άλλο σούργελο, ο Peter Joseph με το Venus Project. Κυριολεκτικά κάθε μερικά χρόνια βγαίνει νέο σούργελο.

Σουργελοποιημενη εινια η σκεψη σου. Το τι ειμαστε εμεις- οι πραγματικοι αναρχικοι- και πως αυτοαποκαλουμαστε ειναι αλλο θεμα, αν θες το συζητάμε σε αλλο νημα. Εδω μιλαμε για εσας. Η επίκληση στην υποκρισία μας, βασικά ενα ad hominem επιχείρημα, δεν σας δικαιώνει στο να λεγεστε αναρχικοι.

Περίμενα κατι καλύτερο απο σενα, αλλα αντιλαμβάνομαι πως δεν ειναι οτι εισαι χαζος, ειναι πως δεν υπάρχει κατι για να υποστηρίξει την θέση σας.
Εμεις ξερουμε πως δεν ειναι ολοι Αναρχικοι. Μονο αυτοι ειναι οι σωστοι, οι προκαθορισμενοι για την Ουτοπια. Τι σημασια εχουν οι υπολοιποι; Οι υπολοιποι ειναι απλως η ανθρωποτητα. Πρεπει να υπερεχει κανεις της ανθρωποτητας μεσω της ρωμης, μεσω του υψους της ψυχης, μεσω της περιφρονησης.