Author Topic: Συζήτηση περί αναρχίας συνέχεια...  (Read 914 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

mistepmax

  • Guest
Γεια σου Μαξ, καιρό έχουμε να τα πούμε. Έχω πολύ γεμάτο πρόγραμμα αλλά μπαίνω μια στο τόσο και βλέπω τι γίνεται. Χαιρετισμούς και σε όλους τους (συν-, αντ-, και σκέτους) αγωνιστές.

Ιεραρχία υπάρχει παντού στην κοινωνία και είναι αναπόφευκτη όταν χρειάζεται να επιτευχθεί ένα αποτέλεσμα.
Παράδειγμα: σε ένα χειρουργείο είναι επικεφαλής ένας γιατρός ή μια ομάδα γιατρών (στην οποία ενδέχεται πάλι κάποιος να είναι πιο παλιός - πεπειραμμένος κ.λπ.). Ο επικεφαλής δεν χειρουργεί δημοκρατικά. Δεν ψηφίζουν οι νοσοκόμοι και οι τραυματιοφορείς να βγάλουν μια απόφαση για το τι θα χειρουργήσουν. Αντίστοιχη με την ιεραρχικά ανώτερη θέση του ιατρού στο χειρουργίο είναι και η ευθύνη που έχει για το αποτέλεσμα.

Η παραγωγική διαδικασία λοιπόν δημιουργεί και διανέμει θέσεις ευθύνης. Ο ιατρός όμως του προηγούμενου παραδείγματος, αν πάρει το καράβι να πάει σε ένα νησί, είναι ένας απλός επιβάτης, ιεραρχικά ανώτερος στο πλοίο είναι ο καπετάνιος.

Γενικότερα βλέπεις ότι στην παραγωγή και αγορά, ο κάθε ένας έχει μια θέση μικρότερης ή μεγαλύτερης ευθύνης και ανταμοίβεται αντίστοιχα με τα αποτελέσματα που φέρνει. Εκτός από παραγωγός είναι παράλληλα καταναλωτής 100δων αν όχι χιλιάδων άλλων παραγωγικών αποτελεσμάτων άλλων συνανθρώπων του. Μέσα από τις επιλογές του ποιά και σε τι ποσότητα θα καταναλώσει, επιβραβεύει ή απορρίπτει την παραγωγή των άλλων. Και αντίστοιχα ελέγχει την ανώτερη θέση που διαθέτουν οι άλλοι στους τομείς παραγωγής τους.

στην ισπανια πριν τον φρανκο δεν υπηρχε ιεραρχια και το ιδιο συνεβαινε και στη ρωσια του λενιν τα πρωτα μονο χρονια... ουτε στις ορχηστρες δεν υπηρχαν μαεστροι!!!