Author Topic: Συζήτηση περί αναρχίας συνέχεια...  (Read 888 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Nouseforaname

  • Krasnoarmeyets (Φαντάρος)
  • Posts: 72
  • Φήμη 0
  • ubi dubium ibi libertas
    • View Profile
Και κανενας δεν εχει απαντησει το ερωτημα πως συμβιβαζεται η αναρχια με τον καπιταλισμο, απο την στιγμη που ο καπιταλισμος εχει ιεραρχικες και εξουσιαστικες δομες εντος του, όπως επισης και την ερωτηση πως στον καπιταλισμο θα τερματιστει η εκμεταλλευση του ανθρωπου αφου η αμοιβη του εργαζομενου ειναι ειναι ο μισθος και οχι μερισμα απο τα κερδη.

2 ερωτησουλες λοιπον, ετσι για αρχη.

Γεια σου Μαξ, καιρό έχουμε να τα πούμε. Έχω πολύ γεμάτο πρόγραμμα αλλά μπαίνω μια στο τόσο και βλέπω τι γίνεται. Χαιρετισμούς και σε όλους τους (συν-, αντ-, και σκέτους) αγωνιστές.

Ιεραρχία υπάρχει παντού στην κοινωνία και είναι αναπόφευκτη όταν χρειάζεται να επιτευχθεί ένα αποτέλεσμα.
Παράδειγμα: σε ένα χειρουργείο είναι επικεφαλής ένας γιατρός ή μια ομάδα γιατρών (στην οποία ενδέχεται πάλι κάποιος να είναι πιο παλιός - πεπειραμμένος κ.λπ.). Ο επικεφαλής δεν χειρουργεί δημοκρατικά. Δεν ψηφίζουν οι νοσοκόμοι και οι τραυματιοφορείς να βγάλουν μια απόφαση για το τι θα χειρουργήσουν. Αντίστοιχη με την ιεραρχικά ανώτερη θέση του ιατρού στο χειρουργίο είναι και η ευθύνη που έχει για το αποτέλεσμα.

Η παραγωγική διαδικασία λοιπόν δημιουργεί και διανέμει θέσεις ευθύνης. Ο ιατρός όμως του προηγούμενου παραδείγματος, αν πάρει το καράβι να πάει σε ένα νησί, είναι ένας απλός επιβάτης, ιεραρχικά ανώτερος στο πλοίο είναι ο καπετάνιος.

Γενικότερα βλέπεις ότι στην παραγωγή και αγορά, ο κάθε ένας έχει μια θέση μικρότερης ή μεγαλύτερης ευθύνης και ανταμοίβεται αντίστοιχα με τα αποτελέσματα που φέρνει. Εκτός από παραγωγός είναι παράλληλα καταναλωτής 100δων αν όχι χιλιάδων άλλων παραγωγικών αποτελεσμάτων άλλων συνανθρώπων του. Μέσα από τις επιλογές του ποιά και σε τι ποσότητα θα καταναλώσει, επιβραβεύει ή απορρίπτει την παραγωγή των άλλων. Και αντίστοιχα ελέγχει την ανώτερη θέση που διαθέτουν οι άλλοι στους τομείς παραγωγής τους.

------------------------

Η εκμετάλευση του ανθρώπου είναι μια έννοια πολύ θολή για να αποτελέσει θέμα σοβαρής συζήτησης. Εκμετάλευση είναι η δουλεία που είχαν στις βαμβακοφυτείες. Επειδή αυτό έπαψε, μετά είπαμε για μισθωτή σκλαβιά (δουλεία) επειδή οι πρώτοι μισθωτοί είχαν αποδοχές στο όριο της συντήρησης. Σήμερα υπάρχουν μισθωτοί ας πούμε μεγαλοστελέχη σε κάποιες τράπεζες που παίρνουν μισθό κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια. Υπάρχουν επαγγελματίες αθλητές που παίρνουν μισθό χιλιάδες ευρώ τη μέρα. Σήμερα διάβασα ότι η Μπιρμπίλη παίρνει 140.000 ευρώ το χρόνο για μια θέση σε κάποια υπηρεσία τυ ΟΗΕ. Κατά μια έννοια μισθωτοί είναι και αυτοί. Κάποιο αφεντικό έχουν πάνω από το κεφάλι τους.

Αν θες να δούμε το ποσοτικό θέμα,να το δούμε.
Αν θες να δούμε το φιλοσοφικό θέμα, να το δούμε